Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Transport z České národní banky zamířil do Budějc

Základní škola Oskara Nedbala v Českých Budějovicích se v pondělí dopoledne na pár hodin proměnila v centrální banku.

Žáci si při roadshow České národní banky k výročí 20 let od vzniku české koruny vyzkoušeli práci centrálních bankéřů při interaktivních hrách, usedli za volant obrněného transportéru, který za policejní asistence rozváží peníze po republice, a vyzkoušeli si výstroj zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje.

Školáci měli na roadshow jedinečnou šanci zblízka vidět, za jakých bezpečnostních opatření opouštějí bankovky a mince Českou národní banku. Transporty peněz jsou vždy pod profesionálním dohledem policie, stejně jako při ukázce před Základní školou Oskara Nedbala.

„Součástí roadshow jsou také interaktivní hry inspirované centrální bankou, třeba oblíbená hra Kapitán inflace, při které se hráči dozvědí, proč jsou někdy centrální bankéři přirovnáváni ke kapitánovi zaoceánské lodi,“ uvedl ředitel komunikace ČNB Marek Petruš.

Hru Kapitán inflace si doteď mohli zahrát pouze návštěvníci interaktivní výstavy ČNB v jednotlivých městech, nově si ji můžou vyzkoušet úplně všichni i na internetových stránkách.

Roadshow České národní banky doprovází zahájení interaktivní vzdělávací výstavy k výročí 20 let ČNB a české měny. Ta bude otevřena pro veřejnost do 24. května v prostorách Akademické knihovny Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (Branišovská 31b). Interaktivní výstavu v pondělí zahájil guvernér ČNB Miroslav Singer.

Výstavu tvoří sada pěti interaktivních her, které zábavnou formou představují hlavní činnosti centrální banky a její roli v ekonomice. Hry se ovládají dotykem prstů na obrazovce nebo pohybem vlastního těla, návštěvníci tak mohou vlastníma rukama držet inflaci na cílové dvouprocentní hranici a řídit oběh peněz nebo prověřit svoji znalost ochranných prvků bankovek.

Výstava je vhodným doplňkem k výuce finančního a ekonomického vzdělávání ve školách. Školní týmy se vedle návštěvy výstavy mohou zapojit také do soutěže o exkurzi do výroby českých mincí, a to buď přímo na výstavě, nebo na webu.

Interaktivní výstava ČNB postupně navštíví sedm českých a moravských měst. Do této chvíle si na ni mohli přijít zahrát zájemci v Ostravě, Brně, Ústí nad Labem, Hradci Králové a Plzni a celkem jí prošlo přes 11 tisíc lidí.

Po poslední regionální zastávce v Českých Budějovicích bude ukončena v červnu 2013 v hlavní budově České národní banky v Praze Na Příkopě, kde se do centrálních bankéřů budou moci převtělit mimo jiné návštěvníci Dne otevřených dveří ČNB.

Tisková zpráva
Foto: Milan Bajcura, Policie ČR

Štítky roadshow České národní banky, Základní škola Oskara Nedbala, České Budějovice, Česká národní banka, výstava, centrální banka, Oskar Nedbal, peníze, Marek Petruš, Jihočeský kraj, Miroslav Singer, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Transport z České národní banky zamířil do Budějc  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.