Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

VŠTE letos začne vychovávat odborníky na čínské trhy

Na skutečnost, že čínská ekonomika byla v roce 2014 nejsilnější na světě a po více než 150 letech se vrátila na výsluní, reaguje Vysoká škola technická a ekonomická. Od zimního semestru akademického roku 2015/2016 otevře v rámci oboru Ekonomika podniku dvě nové specializace.

„Čínský trh má obrovský ekonomický potenciál. Naším cílem bude připravit budoucí byznysmeny, aby na tomto poli uspěli. Tamní politický systém, ekonomické vazby a kultura je pro Čechy velkou neznámou, a tak k nám už na jaře dorazí dva čínští vyučující z Henan University, školy s třísetletou historií a 60 tisíci studenty. Jejich působení tady bude trvat minimálně rok, v dalším období na ně můžeme uplatnit opci,“ říká rektor českobudějovické VŠTE Marek Vochozka. Čínské trhy budou přísně výběrovou specializací pro 20 studentů s důrazem kladeným zejména na perfektní znalost angličtiny.

Unikát v širokém okolí

Specializace bude svým zaměřením na čínský byznys a podnikání v České republice zcela ojedinělá. „Vysoká škola ekonomická a Karlova univerzita v Praze a také olomoucká Univerzita Palackého sice nabízejí podobné studium, jejich zaměření je však odlišné. My chceme vychovat absolventa pro praktickou činnost. Podle našeho zjištění stejnou specializaci vyučují nejblíže v německém Berlíně a belgických Antverpách,“ uvádí Lukáš Kučera, zástupce vedoucí Katedry cestovního ruchu a marketingu.

VŠTE navazuje otevřením nové specializace na aktivity Jihočeského kraje, který se dlouhodobě snaží podpořit podnikatelský sektor spoluprací se zahraničními partnery a propagovat místní produkty a služby v cizině. Partnerem školy bude kromě krajského úřadu ještě čínská ambasáda v České republice a česká ambasáda v Číně. Formy stávající pedagogické a vědeckovýzkumné spolupráce s dalšími univerzitami v Pekingu a Šanghaji se ještě upřesňují.

Nové kontakty navázali Jihočeši při nedávné pracovní cestě vedené hejtmanem právě do provincie Henan v Čínské lidové republice. „Jsem velmi potěšen, že naše osobní setkání s čínskou protistranou na podzim loňského roku přináší výsledky takto konkrétně a takto rychle. Je pro nás velmi důležité podporovat naše jihočeské studenty v tom, aby měli přímý kontakt se školami v zemi s nejsilnější ekonomikou světa,“ konstatuje jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Součástí studia na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích bude také výuka čínštiny, vzhledem k složitosti tohoto jazyka však bude škola dbát na to, aby studenti zvládli zejména jeho gramatickou část. „Učitel je naučí, jak se mají čínštinu učit, a také základní konverzační fráze. V čínštině existuje kolem 15 tisíc znaků, běžný Číňan jich umí sedm až osm tisíc. Jazyk je z hlediska výslovnosti a zpěvnosti poměrně složitý,“ upřesňuje Marek Vochozka s tím, že sám prezident Henanské univerzity projevil zájem v budoucnu založit České centrum.

Poptávka zřejmě převýší nabídku

Druhá specializace bude zaměřena na incomingový cestovní ruch, tedy ten, který nabídne služby turistům přijíždějícím do našeho regionu. „Většina oborů cestovního ruchu se zabývá tím outcomingovým, tedy vyváží naše turisty do jiných zemí. My se budeme specializovat na to, aby zahraniční turisté přijeli do jižních Čech. Předpokládáme, že v první vlně přijmeme 40 až 60 studentů,“ vysvětluje rektor. V předběžné koncepci cestovního ruchu Jihočeského kraje je totiž zmiňován nedostatek kvalitních jazykově vybavených absolventů v oboru marketing cestovního ruchu. „Tím máme naši specializaci podloženou oficiálním materiálem,“ doplňuje Lukáš Kučera.

Koncepce obou specializací vychází z požadavků zaměstnavatelů a strategických dokumentů jednotlivých ministerstev. Studium zahrnuje teoretickou a praktickou přípravu na půdě vysoké školy a odbornou praxi v délce 520 hodin, jak je u profesně orientované VŠTE běžné. Ta pak absolventům usnadňuje hledání práce a přechod běžného života.

„Předpokládáme, že zájem studentů bude několikanásobně větší, než počet nakonec přijatých. Uplatnění ekonomických oborů není ideální, zájemci si však uvědomují, že díky těmto specializacím můžou na trhu práce uspět,“ myslí si rektor VŠTE. „Důležité ale je, aby byl ten člověk pracovitý, odpovědný a hlavně byl ochoten vycestovat a sám se o sebe v cizině postarat.“

Obě specializace budou na VŠTE otevřeny v rámci oboru Ekonomika podniku od zimního semestru příštího akademického roku, podávat přihlášky však můžou zájemci už nyní. Uzávěrka je stanovena na 30. dubna 2015. Studenti si specializaci volí od druhých ročníků, obě novinky tak nabídku současných pěti rozšíří.

Štítky Vysoká škola technická a ekonomická, České Budějovice, VŠTE, Čínské trhy, cestovní ruch, specializace, Ekonomika podniku, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, vysoká škola, Česko, Marek Vochozka, Jihočeský kraj, Lukáš Kučera, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VŠTE letos začne vychovávat odborníky na čínské trhy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.