Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tularemii u zajíce zjistili veterináři na jihu Čech

Tularemii zjistila Jihočeská veterinární správa u uhynulého zajíce na Českokrumlovsku. Nemoc se může přenést i na člověka. V minulosti se na jihu Čech tularemie objevovala na Prachaticku a Strakonicku. Veterináři oblast, kde se nyní nákaza vyskytla, budou tři měsíce pozorovat, lokalita podléhá přísnějšímu režimu.

„Uživatelům zasažené honitby byl nařízen zákaz uvolňování zajíců do oběhu, odchyt zajíců v ohnisku v ochranném pásmu a povinnost odevzdávání a následného vyšetření všech uhynulých kusů zaječí zvěře," uvedl ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba.

V minulosti zajíců ve volné přírodě ubývalo, v poslední době se ale trend změnil. „Jsou oblasti, kde se začínají vyskytovat více," podotkl ředitel.

Tularemie zajíců je nebezpečná nákaza přenosná na lidi a zvířata, jejímž původcem je mikroorganismus kmene Francisella tularensis. Vyskytuje se u zajíců a volně žijících hlodavců. Přenašečem tularemie je hmyz sající krev a drobní hlodavci. Přenos mezi jednotlivými druhy zprostředkovávají různí členovci, především klíšťata.

Snadno onemocní také lidé, kteří se nakazí přímým kontaktem při manipulaci s nakaženou zvěří nebo nadechnutím infikovaného prachu nebo aerosolu. Nemoc se muže projevit jako celkové onemocnění s vysokými teplotami, angínou, atypickým zápalem plic. Po infekci poraněním vznikají vředovité změny na kůži a zduření, případně zhnisání mízních uzlin.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zajíc, Česko, infekční onemocnění, okres Český Krumlov, okres Prachatice, okres Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tularemii u zajíce zjistili veterináři na jihu Čech  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.