Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Pacienti se na jihu Čech před vedrem brání klimatizací

Častější užívání klimatizace, zvlhčování vzduchu a minimální pohyb venku. Tak vypadá v těchto dnech režim v řadě domů pro seniory nebo nemocnicích v Jihočeském kraji. Klienti těchto zařízení se často nemohou před horkem sami bránit, třeba návštěvou koupaliště. Proto se musí více spoléhat na jiná opatření, vyplývá z ankety ČTK.

„I zapřisáhlí odpůrci klimatizace v těchto dnech svolili k jejímu spuštění,“ řekl ředitel prachatického hospicu Robert Huneš. Dodal, že klimatizované mají všechny pokoje pro pacienty i pracoviště pro personál. Vzhledem k vysokým teplotám musel hospic částečně měnit program.

„Byli jsme zvyklí s pacienty trávit hodně času v parku. Ale ten je teď prázdný, museli jsme prakticky vše přesunout dovnitř. V parku se v tomto počasí přes den nedá vydržet,“ řekl Huneš.

Podobně upravil režim i českobudějovický domov pro seniory Hvízdal. „Snažíme se, aby klienti moc nevycházeli ven. Veškeré aktivity směřujeme dovnitř našeho domova,“ uvedla ředitelka Ludmila Kubelová. Také domov pro seniory je klimatizovaný. Ale podle Kubelové většina klientů o tento způsob ochlazování moc nestojí. „Ne každý tu klimatizaci dobře snáší. Proto se snažíme hodně zvlhčovat vzduch, což klienti vítají,“ řekla.

Pelhřimovský domov pro seniory částečně chrání před vedrem lesopark, v němž stojí. „Ventilaci teď nepoužíváme, to bychom si dovnitř spíš hnali teplý vzduch,“ řekla ředitelka zařízení Petra Kratochvílová. V pokojích je podle ní asi 25 stupňů Celsia, na obdobnou teplotu jsou vytápěny i v zimě. „Klimatizaci bych ani nezvažovala, myslím si, že klimatizované prostory jsou až nezdravé, lepší je přirozené větrání,“ dodala Kratochvílová.

V zařízení je 105 klientů, kteří pravidelně dostávají rehydratační roztoky. „Podáváme je už od začátku června. A tak jako celý rok sledujeme i pitný režim klientů,“ dodala Kratochvílová.

Vzduchotechniku využívá řada jihočeských nemocnic. Navíc pacientům v pokojích mnohde osvěžují vzduch malé větráky. „Většina prostor v jihočeských nemocnicích je buď po rekonstrukci, či rekonstrukce v objektech probíhají. V těch nových prostorách už vzduchotechnika samozřejmě je,“ řekla mluvčí jihočeských nemocnic Iva Nováková.

Zdroj ČTK

Štítky počasí, horko, klimatizace, ventilace, nemocnice, Česko, pacient, Jihočeský kraj, Robert Huneš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pacienti se na jihu Čech před vedrem brání klimatizací  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.