Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VIDEO: Šťáva proti nachlazení, která skvěle chutná a konečně zabere

Odšťavňování mi před pár lety zachránilo život, dnes lidem radím, jak se s jeho pomocí vyhnout všem možným nemocem a potížím. Začneme tím, co nás v těchto dnech kosí jednoho po druhém – nachlazením.

Všichni si myslí, že k udržení zdraví potřebují kdovíco, často ale zapomínají na sílu „obyčejného“ ovoce a zeleniny. Na mix proti nachlazení, jehož účinnost jsem si už mnohokrát ověřil, potřebujete jen čtyři suroviny:

  • 3 jablka
  • 2 hrsti kapusty kadeřavé (kadeřávku)
  • ¼ limety
  • 1 cm zázvoru

Šťávu si můžete udělat i jen ze dvou surovin: z jablek a kadeřávku, ale nebude tak účinná. Limeta má stejně jako jablko vynikající čisticí účinky a dle mých zkušeností dobře čistí i pleť. Zázvor má zas protizánětlivé, antibakteriální a prohřívající účinky a přesně to teď potřebujeme.

Proti kapustě nemá rýma šanci

Nejdůležitější složkou receptu je kapusta, která patří mezi nejvýživnější zeleninu na světě. Zejména blahodárným vitamínem K předčí úplně všechny. Podobně je na tom s vitamínem C (několikanásobně vyšší než u citrusů a špenátu). Proč ji tolik doporučuji?

  • Z mé zkušenosti výborně vyživuje oslabené tělo (doplňuje vápník, hořčík, draslík, železo a vitamíny),
  • má antibakteriální účinky,
  • spolehlivě reguluje váhu a chrání před cukrovkou,
  • snižuje špatný LDL cholesterol a vyrovnává vysoký krevní tlak,
  • obsahuje hodně vlákniny, ale naopak má nízké množství kalorií.

Můžete si z ní udělat i karbanátky nebo polévku, ale zasyrova vám dá nejvíc!

Kdo jsem?

Jmenuji se Milan Tripes a jsem bývalým aktivním sportovcem, od 18 let podnikám a vzhledem k hektickému životnímu stylu a nekvalitní stravě mi ve 25 letech totálně selhal organismus. Během necelého roku se má váha snížila na 45 kg a po jednom z vyšetření jsem zkolaboval a bojoval o život. Po úspěšné resuscitaci jsem ze dne na den změnil svůj životní styl, opustil fungující podnikatelský projekt a vrhnul se na restart vlastního zdravotního stavu. Do společenského i podnikatelského života jsem se vrátil po půl roce, kdy jsem denně odšťavňoval přes dva litry šťávy z bio surovin. Založil jsem nový projekt bio prodejny Spižírna, jejíž sortiment tvoří především základní čerstvé potraviny (pečivo, ovoce a zelenina, mléčné produkty) a mnoho dalšího.

Chuť šťávy je na prvním místě

Na tomhle receptu je super, že chutná skoro všem, i když je zelený. Na tom si při míchání zakládám a vy byste měli taky, protože pokud pijete šťávy s odporem, tělo je stejně nechce přijímat. Pro doslazení zelených šťáv používám nejčastěji jablko, pomeranč nebo grep.

Osvěžovat se šťávou v zimních měsících? Ano!

Dříve si moji přátelé stěžovali, že v zimě odšťavňovat nemůžou, protože je jim pak celý den chladno. Řešením je nepít šťávu studenou. Odšťavňujte suroviny, které mají takřka pokojovou teplotu - jablka, zázvor a limetku klidně nechte přes noc na lince, kadeřávek vyndejte z lednice cca 15 minut před odšťavňováním a pak ho propláchněte teplou vodou.

Tři dobré rady na závěr

  1. Odšťavňujte bio ovoce a zeleninu. Suroviny, které na odšťavňování už přes 5 let používám, jsou výhradně v bio kvalitě. Proč? Jde mi o opravdovou chuť, kvalitu vitamínů a samozřejmě nechci do těla dostávat pesticidy.
  2. Kolik šťávy je třeba vypít? Pokud se šťávami začínáte, doporučuji denní dávku okolo 0,3 až 0,5 l. Jakmile si zvyknete, pomalu množství navyšujte.
  3. Pijte šťávu ráno před snídaní. Šťáva nalačno se vstřebá do 15 minut a imunitní systém může začít bojovat s bacily ihned.

Video vzniklo ve spolupráci s prodejnou Spižírna a EU Juicers.

Autoři

Štítky Drbna radilka, recept, odšťavňování, zdraví, nachlazení, jablko, zelenina

VIDEO: Šťáva proti nachlazení, která skvěle chutná a konečně zabere  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.