Pochutnáte si rádi na smažených jídlech? Pokud ano, měli byste se mít na pozoru. Státní zemědělská a potravinářská inspekce se totiž i v loňském roce zaměřila na kvalitu fritovacích olejů v českých restauracích. Výsledek? Každý čtvrtý kontrolovaný subjekt neprošel. Podle dostupných údajů za loňský rok z budějckých restaurací neprošla kontrolou jediná - Jiskra v ulici J. Opletala.
„Vzorek byl odebrán z fritézy. Olej vykazoval známky tepelného rozkladu, byl patrný modrošedý kouř, olej měl světle hnědou barvu, viskózní texturu a byly v něm přítomny zuhelnatělé zbytky. Vůně a chuť byly palčivé, typické pro přepálený olej,“ shrnul rozbor palmového oleje mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Podle něho kontroly probíhaly celý rok. Restauraci Jiskra inspekce navštívila v březnu.
Při akci inspektoři hodnotili bezpečnost fritovacích olejů a stav fritovacích zařízení v celkem 77 provozovnách po celé republice a posoudili 93 vzorků fritovacích olejů.
„U každé čtvrté kontrolované restaurace inspektoři zjistili použití přepáleného oleje, když na základě senzorického hodnocení a laboratorního stanovení polárních látek a polymerních triacylglycerolů vyhodnotili oleje jako potravinu nevhodnou k lidské spotřebě,“ dodal mluvčí.
Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy. V několika případech inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami
„Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení, a bude s nimi zahájeno správní řízení o uložení pokuty,“ uzavřel Kopřiva.