Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tropické počasí znamená i vyšší riziko rakoviny kůže

Tropické počasí, které se vrátilo do Česka, s sebou přináší i riziko zdravotních problémů. Jedním z nejzávažnějších je rakovina kůže. Sluneční záření je jedním z faktorů, který významně zvyšuje riziko jejího vzniku. Řekl Ivo Kocák z brněnského Masarykova onkologického ústavu.

„Dlouhodobé a opakované vystavování se slunečním paprskům poškozuje kůži a může vést ke vzniku zhoubných melanomů, což je jeden z nejnebezpečnějších typů rakoviny kůže,“ řekl Kocák.

Právě teplé letní dny lákají k pobytu na slunci a významná část aktivit se v tuto dobu odehrává venku. Podle předpovědí odborníků vedra přitom vydrží celý zbytek prázdnin.

Nejrizikovější skupinu z hlediska UV záření tvoří lidé, kteří mají velmi světlou až světlou pokožku. Ti se velmi často poznají podle světlých očí a vlasů, a měli by k ochraně své pokožky přistupovat zodpovědněji než lidé s tmavší pletí. I ti se ale musejí chránit.

Zvýšený pozor by si také měli dávat jedinci, kteří vědí, že se v jejich rodině vyskytlo nádorové onemocnění kůže nebo kteří sami v minulosti rakovinou kůže onemocněli. Riziko vzniku rakoviny se dá také dobře poznat podle počtu znamínek. Pokud jich má někdo větší počet, riziko vzniku melanomu se zvyšuje. Naprosto zásadní je chránit malé děti a osoby se sníženým imunitním systémem.

Odborníci doporučují ideálně pohyb na přímém slunci, co nejvíc omezit. Nejkritičtější je doba kolem poledne, kdy slunce dopadá na zem skrze nejtenčí pás atmosféry. „Pokud se pobytu na slunci nelze vyhnout, je třeba si po něm udělat přestávku ve stínu“ dodává Kocák „a naprostou samozřejmostí by mělo být používání ochranných krémů s UV filtry, které je třeba během dne opakovaně na pokožku nanášet.“

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rakovina kůže, Masarykův onkologický ústav, Česko, pokožka

Tropické počasí znamená i vyšší riziko rakoviny kůže  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.