Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Na jihu Čech letos přibylo deset HIV pozitivních

Na jihu Čech letos zatím přibylo 10 HIV pozitivních lidí. Jde o srovnatelný počet s minulými roky. V Jihočeském kraji je od začátku šíření nákazy 124 potvrzených případů HIV pozitivity. Novinářům to řekla epidemioložka jihočeské krajské hygienické stanice Jitka Luňáčková.

"Ten trend v posledních letech je podobný. Nové případy se objevují, ale už to není v takové šíři jako v minulosti. Například na začátku 90. let podstoupilo za rok testy na HIV jen na Českobudějovicku několik stovek lidí. Nyní je to několikanásobně méně," uvedla.

Nejčastějším důvodem nákazy je v posledních letec nechráněný pohlavní styk, přičemž velmi často jde o muže homosexuály. Potvrzuje to i celorepubliková říjnová statistika, kdy přibylo 14 nových HIV pozitivních. "Když se podíváme na cesty přenosu, tak u osmi mužů se jednalo o homosexuální styk, u jednoho o nitrožilní užívání drog a u dvou případů nebylo možné cestu přenosu přesně zjistit. U žen šlo ve dvou případech o heterosexuální styk a v jednom případě nebylo možné způsob přenosu určit," uvedla hygienička.

V Jihočeském kraji hygienici kumulativně zaznamenali 33 pacientů s onemocněním AIDS. Vir HIV napadá lymfocyty v krvi a ve střevě, které jsou nezbytné pro imunitu. Jejich množství po nakažení do zhruba šesti týdnů prudce klesne. Pak se propad zastaví a situace se zlepší. Postupně ale tento typ bílých krvinek znovu ubývá, což může trvat i osm let. Po nich obvykle nemoc AIDS propuká. Bez léčby nemocní do několika let umírají.

Státní zdravotní ústav shromažďuje data o HIV a AIDS od roku 1985. Za tu dobu eviduje v České republice 3801 HIV pozitivních lidí, z nichž se u 710 potvrdila nemoc AIDS.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, AIDS, Jihočeský, HIV, Česko, Jihočeský kraj, Krajská hygienická stanice, nemoc, okres České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech letos přibylo deset HIV pozitivních  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.