Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Aktivita klíšťat bude stoupat. Hygienici na jihu Čech letos zaznamenali pět případů encefalitidy

Hygienici v Jihočeském kraji letos zaznamenali pět případů klíšťové encefalitidy. Je to výrazně méně než ve stejném období loni. Aktivita klíšťat však v současných dnech bude sílit. V tiskové zprávě o tom informovala ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Klíšťovou encefalitidu způsobuje virus klíšťové meningoencefalitidy. Nemoc probíhá od formy s lehkými příznaky, až po typicky dvoufázový průběh s postižením centrální nervové soustavy. Základními projevy jsou horečka, bolesti hlavy a neurologické příznaky. Úmrtnost je nízká, ale poměrně časté jsou trvalé následky. 

"Před rokem jsme ve 24. týdnu měli 16 případů. To je o 11 více, ale vloni byl výskyt klíšťové encefalitidy v kraji vysoký, více než 130 potvrzených případů. Jihočeský kraj je dlouhodobě regionem s velmi vysokým výskytem klíšťové encefalitidy v rámci celé střední Evropy. Toto infekční onemocnění virového původu může mít velmi těžké průběhy a trvalé následky především pro starší pacienty, vždy proto doporučujeme v souladu s očkovacím kalendářem nechat se očkovat nebo u již očkovaných přeočkovat. Aktivita klíšťat je pro všechny okresy Jihočeského kraje pro příští dny na stupni čtyři pětibodové škály, tedy dle metodiky Českého hydrometeorologického úřadu vysoké riziko,“ uvedla Kotrbová.

Méně je zatím také lymeské boreliózy. Hygienici na jihu Čech evidovali 55 případů tohoto onemocnění. "Vloni to bylo ve 24. týdnu 87 případů. Loňská sezona byla v regionu ve výskytu lymeské boreliózy klidnější, potvrzeno bylo na 350 případů, ale rok předtím více než čtyři stovky. Zatímco výskyt klíšťové encefalitidy bývá zpravidla rozprostřen do okresů Jihočeského kraje celkem rovnoměrně, mezi okresy s dlouhodobě nejvyšším výskytem lymeské boreliózy patří Českobudějovicko, Jindřichohradecko a Táborsko, v posledních letech se přidává Českokrumlovsko," uvedla ředitelka protiepidemického odboru krajských hygieniků Jitka Luňáčková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, klíšťata, Jihočeský, klíště, klíšťová encefalitida, Česko, Jihočeský kraj, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice, lymská borelióza, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivita klíšťat bude stoupat. Hygienici na jihu Čech letos zaznamenali pět případů encefalitidy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.