Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bolest hlavy, únava, zvracení. Tři desítky dětí si z dětského tábora přivezly zažívací problémy

Na Písecku skončil během neděle tábor, na kterém hygienici zaznamenali zažívací problémy u tří desítek dětí. S příznaky se děti na vedoucí obracely už od čtvrtka. Co hromadné zažívací problémy způsobilo, není zatím jasné.

Sportovního tábora se zúčastnilo 101 dětí z celého Česka, zažívací problémy se od čtvrtečního večera do neděle objevily u 31 dětí.

První příznaky - bolesti hlavy, únavu a zvracení - začalo mít několik dětí ve čtvrtek večer, do druhého dne přibyly další, vedení tábora proto informovalo naše kolegyně v Písku. Okamžitě jsme provedli epidemické šetření na místě a současně kontrolu stravovacího sektoru a ostatního provozu tábora. K dispozici bohužel nebyly vzorky jídla z předešlého dne, které mohlo být předpokládaným vehikulem, tedy čtvrtečního oběda a svačiny. Byl odebrán biologický materiál personálu kuchyně, který byl bez klinických potíží, bez známek kožních lézí a podobně. Na výsledky mikrobiologického vyšetření ještě čekáme," potvrdila ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.       

Už v pátek hygiena nařídila protiepidemická opatření včetně úklidu a dezinfekce prostor. „Osm dětí opustilo zotavovací akci a odjelo domů, dvanáct dětí bylo na izolaci a příznaky odezněly. Během víkendu se problémy objevily postupně ještě u dalších jedenácti dětí. Klinicky byly prakticky totožné – šlo o zvracení bez průjmu. Zotavovací akce byla ukončena v neděli a všechny nemocné děti ještě předtím odjely s rodiči do domácího léčení. Šetření nadále probíhá,“ uzavřela ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Marie Nosková.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Písecko, tábor, KHS, hygiena, zažívání, děti, zvracení, okres Písek, Krajská hygienická stanice, Česko, Jihočeský kraj, Kvetoslava Kotrbová, Písek, Marie Pštrossová-Nosková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bolest hlavy, únava, zvracení. Tři desítky dětí si z dětského tábora přivezly zažívací problémy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.