Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kvalita vody se na některých místech v kraji mírně zlepšila. U Podolska na Orlíku stále platí zákaz koupání

Jihočeští hygienici provedli v uplynulém týdnu rozbory vody na několika místech v kraji, která lidé nejvíce využívají ke koupání. U Podolska na Orlické přehradě stále platí zákaz, oproti tomu ve Staňkovském rybníku na Jindřichohradecku se kvalita vody mírně zlepšila, stejně tak i v některých lokalitách na Lipně. Hygienici přesto lidem radí, aby se po koupání osprchovali čistou vodou.

„Výsledky řádných rozborů vzorků vody, odebraných v pondělí v sedmi sledovaných lokalitách, potvrdily mírné zlepšení kvality vody ke koupání,“ informovala ředitelka Krajské hygienické stanice (KHS) Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová. Jedná se například o Staňkovský rybník na Jindřichohradecku, který si oproti minulému týdnu polepšil na pětistupňové škále ze čtyřky na trojku. „Dle aktuálního rozboru je zde zhoršená jakost vody s mírně zvýšenou pravděpodobností problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců by se mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání doporučujeme osprchovat se čistou vodou,“ uvedla KHS v tiskové zprávě.

Ke zlepšení podmínek došlo i na několika místech u vodní nádrže Lipno. Dvojku dostala voda u pláže v Černé v Pošumaví. Podle hygieniků je tam voda vhodná ke koupání, naměřili pouze vyšší hodnity ukazatele vodního květu a chlorofylu-a.

Stejné hodnocení dostala i voda u pláže v Horní Plané. Horší jsou podmínky u Lipna nad Vltavou, kde KHS zaznamenala zhoršenou jakost vody s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů. „Je zde překročena limitní hodnota pro ukazatele sinice, chlorofyl-a, vodní květ a je snížená průhlednost,“ stojí dále ve zprávě KHS.

Úplný zákaz koupání stále platí pro lokalitu u Podolska na Orlíku. Hygienici jej zde vyhlásili již 23. června. „Voda u Podolska je stále nebezpečná ke koupání a neodpovídá hygienickým požadavkům. Byly zde významně překročeny limitní hodnoty třetího stupně pro ukazatele sinice a chlorofylu-a, a dále limitní hodnota ukazatele vodního květu a rozbory potvrdily i sníženou průhlednost,“ upozorňuje Kotrbová s tím, že při koupání hrozí akutní poškození zdraví.

Lepší kvalitu má voda v Orlíku u autokempu Radava. Oblast dostala od hygieniků trojku, což značí zhoršenou jakost vody s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koupání, Vodní nádrž Orlík, Podolsko, Krajská hygienická stanice, okres Jindřichův Hradec, Vodní nádrž Lipno, Kvetoslava Kotrbová, vodní květ, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita vody se na některých místech v kraji mírně zlepšila. U Podolska stále platí zákaz koupání  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.