Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Případů nemocí přenášených klíštětem je letos více než loni. Víte, jak ho správně odstranit?

Případů nemocí přenášených klíšťaty je podle informací Státního zdravotního ústavu (SZÚ) letos do konce srpna více než ve stejném období loni. Lékaři letos nahlásili 441 nakažených klíšťovou encefalitidou a 2035 případů lymské boreliózy, loňské počty byly asi o čtvrtinu nižší u boreliózy a zhruba o 13 procent u encefalitidy. Zhruba třetina lidí se přitom každoročně nakazí ještě na podzim.

Klíšťata se běžně vyskytují v travnatých a listnatých porostech, dokud denní či noční teploty trvale neklesnou pod pět stupňů Celsia. Vlivem globálního oteplování se tak v ČR vyskytují i v listopadu a ve vyšších nadmořských výškách déle, než bylo dříve běžné.

Více případů v covidové pandemii 

Nejvíc případů do konce srpna lékaři nahlásili v roce 2020, klíšťové encefalitidy 589, což bylo nejvíc nejméně od roku 2013. Boreliózou se nakazilo za stejné období 2429 osob, více jich bylo například v letech 2016 a 2018. Zatímco u ostatních infekčních nemocí počty případů v prvním roce pandemie covidu-19 významně klesly, u nemocí přenášených klíšťaty to bylo naopak. Odborníci tehdy uváděli, že lidé v době omezení sportu či kultury ve větší míře zamířili do přírody.

Po návratu z lesa, ale i ze zahrady nebo parku by se lidé proto vždy měli prohlédnout. U klíšťové encefalitidy dochází k přenosu viru od zakousnutého klíštěte již za několik desítek minut. Nemoc, proti které je dostupné očkování, není možné zastavit. Lékaři tlumí pouze jeho příznaky, jako jsou bolesti hlavy, vysoké horečky, zvracení, světloplachost, ale také otoky mozku, protože virus napadá mozek a míchu.

„U řady pacientů vídáme dlouhodobé i trvalé následky. Časté bolesti hlavy, poruchy paměti a soustředění, zhoršení nebo ztrátu sluchu, ale i těžká, mnohdy trvalá ochrnutí končetin. Každoročně několik pacientů s klíšťovou encefalitidou umírá," uvedla v tiskové zprávě k vhodnosti očkování lékařka z Kliniky infekčních nemocí 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Bulovka Dita Smíšková.

Borelióza, proti které vakcíny zatím k dispozici nejsou, je asi pětkrát častější. K přenosu viru na člověka ale dochází nejdříve po 24 hodinách od zakousnutí klíštěte. Nemoc se nejčastěji léčí antibiotiky.

Zdravotní pojišťovny hradí vakcínu proti klíšťové encefalitidě od letošního roku lidem nad 50 let. Podle dřívějších dat SZÚ jsou právě lidé ve věku 60 až 64 let nejčastějšími nakaženými. Mladším zdravotní pojišťovny po zaplacení u lékaře nebo v očkovacím centru proti dokladu část ceny očkování proplatí z fondu prevence.

Jak klíště správně odstranit? 

Riziko nákazy podle odborníků závisí také na době, po níž je klíště přisáté. Zatímco borelióza se přenáší po 24 hodinách, k nákaze virem encefalitidy stačí dvě hodiny.

Lidé také často neumí klíště správně odstranit. Na facebooku Institutu klinické a experimentální medicíny správný postup popsal Lukáš Bouz z tamní lékárny. „Jelikož sací ústrojí klíštěte je ve tvaru pilky, není vhodné ho kroutit nebo točit, mohlo by dojít k jeho přetržení," uvedl Lukáš Bouz. Lepší je podle něj zakousnuté klíště vyviklat navlhčenou žínkou. Po odstranění klíštěte je vhodné místo znovu vydezinfikovat, aby se zabránilo infekci.

Zarudnutí v místě kousnutí je podle něj běžné, mělo by ale po pár dnech zmizet. Pokud se ale začne výrazně zvětšovat a střed bude bledší než okraje, je třeba sledovat další příznaky jako teplota nebo únava a případně kontaktovat lékaře.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto zdravinaroda.cz

Štítky klíště, parazit, příroda, výskyt, borelióza, encefalitida, zdraví, nemoc, lymská borelióza, Státní zdravotní ústav, Česko, pandemie covidu-19, Institut klinické a experimentální medicíny, Nemocnice Na Bulovce, 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Faceb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Případů nemocí přenášených klíštětem je letos více než loni. Víte, jak ho správně odstranit?  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.