Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Počasí nahrává klíšťatům. Jejich aktivita je na jihu Čech na nejvyšším stupni

Vysoký až mimořádné vysoký stupeň rizika. Tak hodnotí hygienici aktivitu klíšťat v posledních dnech, ale i v těch, které nás čekají. Důvodem je mimo jiné počasí, které klíšťatům vyhovuje. Krajská hygienická stanice zatím eviduje 90 případů lymeské boreliózy a dva případy klíšťové encefalitidy.

I přesto, že je téměř začátek sezony, hygienici už evidují více případu lymeské boreliózy než v loňském roce. „Ve dvacátém kalendářním týdnu loňského roku bylo v kraji potvrzeno sedmašedesát případů, letos již devadesát. V týdnu přibylo deset nově potvrzených případů. Nejvyšší výskyt je nyní na Českobudějovicku,“ komentovala data za končící týden ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Případů klíšťové encefalitidy je zatím mnohem méně, potvrzený je zatím jen jeden případ na Strakonicku a jeden na Prachaticku. „Vloni bylo v kraji v tomto období 6 případů. Jsme zatím na začátku sezony, pro ilustraci za celou sezonu loňského roku, která patřila k těm průměrným, onemocnělo v Jihočeském kraji celkem 529 osob lymeskou boreliózou a 130 klíšťovou encefalitidou,“ doplnila ředitelka protiepidemického odboru Hana Bendíková.

Lymeská borelióza je bakteriální onemocnění. V našich podmínkách proti němu neexistuje očkování. Příznaky je možné léčit antibiotiky.

Klíšťová encefalitida je onemocnění virového původu s přírodní ohniskovostí, může mít fatální následky, například poškození nervového systému a ochrnutí. Proti klíšťové encefalitidě se lze očkovat.

Za extrémní aktivitou klíšťat stojí podle Kotrbové mimo jiné aktuální charakter počasí. „Klíšťata nemají ráda vyloženě suché počasí, vyhovuje jim spíše vlhké počasí, takové, jaké v našem regionu dosud převládalo,“ vysvětlila. Tomu odpovídají i lokality, kde se klíšťata většinou vyskytují. Obvykle se zdržují ve vysoké trávě, v křovinách na okrajích lesů nebo v parcích, u vodních toků a ploch.  

„V posledních zhruba patnácti letech pozorujeme migraci populace klíšťat do vyšších nadmořských výšek. Vidíme to i na našich epidemiologických datech, kdy rostou počty onemocnění klíšťaty přenášených infekcí v okresech Prachatice a Český Krumlov, které jsou okresy, ležícími ve vyšší nadmořské výšce,“ doplnila Kotrbová.

Aktivita klíšťat na neděli 21. května. Zdroj: ČHMÚ

Onemocnění klíšťovou encefalitidou se projeví v první fázi po jednom až dvou týdnech od přisátí zvýšenou teplotou či horečkou, malátností, bolestmi hlavy či kloubů. Druhá fáze nastoupí po několika dnech relativního klidu vysokými horečkami a příznaky napadení centrálního nervového systému, kam kromě silných bolestí hlavy patří závratě, poruchy spánku, dezorientace, svalový třes či tuhost svalů v šíji. U osob s oslabenou imunitou, souběžným chronickým onemocněním či u seniorů může být průběh závažný včetně ochrnutí a selhávání životně důležitých funkcí.

U boreliózy může být symptomem prvního stádia červená skvrna, šířící se kolem místa přisátí. Druhé stádium má chronický průběh a nastupuje i několik měsíců po přisátí. Projevuje se bolestmi kloubů či postižením nervového systému, i borelióza může mít u oslabených pacientů závažný průběh.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počasí nahrává klíšťatům. Jejich aktivita je na jihu Čech na nejvyšším stupni  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.