Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hygienici na jihu Čech evidují méně případů klíšťové encefalitidy než loni

Hygienici na jihu Čech letos evidují výrazně méně případů klíšťové encefalitidy než v minulých letech. Zatím registrovali 10 pacientů, loni jich bylo ve stejném období 27. Vyplývá to z aktuálních informací jihočeských hygieniků.

„V celé loňské sezoně jsme na jihu Čech registrovali celkem 130 potvrzených onemocnění, dosavadní vývoj letošní sezony je zatím příznivější než v posledních letech,“ uvedla ředitelka protiepidemického odboru jihočeských hygieniků Hana Bendíková. Český hydrometeorolgický ústav však upozorňuje na to, že aktivita klíšťat je s ohledem počasí v těchto dnech vysoká a představuje mimořádný stupeň rizika.

Narůstá však počet případů lymeské boreliózy. Momentálně jich je na jihu Čech 171, což je více než loni. "V minulém týdnu přibylo výrazných 22 nově potvrzených případů. Nejvyšší výskyt je na Českobudějovicku a to 45 a na Táborsku 35," uvedla ředitelka jihočeských hygieniků Kvetoslava Kotrbová.

Borelióza je podle lékařů méně závažnou klíšťovou nemocí, může však způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Nebezpečnější pro lidi může být klíšťová encefalitida.

„Na rozdíl od klíšťové encefalitidy proti lymeské borelióze zatím v našich evropských podmínkách neexistuje očkování. Jedinou obranou je prevence před napadením klíštětem při pobytu v přírodě, v lese, u vody, ale infikovaná klíšťata se běžně vyskytují i v parcích nebo na zahradách. Ať už jde o používání repelentů, správné oblečení či rozumný způsob pohybu v přírodě. Velmi důležité je se po příchodu z lesa nebo od vody převléci, osprchovat a pozorně prohlédnout povrch těla,“ uvedla Bendíková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, klíšťata, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici na jihu Čech evidují méně případů klíšťové encefalitidy než loni  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.