Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hygienici na jihu Čech evidují víc případů lymeské boreliózy než loni

Hygienici na jihu Čech evidují za poslední týden 211 případů lymeské boreliózy. Je to meziročně o 27 víc. Naopak méně ve srovnání s loňskem je případů klíšťové encefalitidy, jichž hygienici evidují 21, zatímco před rokem jich bylo o polovinu víc. Aktivita klíšťat pro víkend a další dny bude v jižních Čechách velká, stupeň rizika je velký.

„V končícím týdnu přibylo sedmnáct nově potvrzených případů lymeské boreliózy. Nejvyšší výskyt je na Českobudějovicku a Táborsku,“ uvedla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Před rokem bylo v kraji 184 případů, za celou loňskou sezonu 529 případů.

Naopak příznivější než loni je situace kolem klíšťové encefalitidy. Hygienici teď evidují 21 případů. „V končícím týdnu jsme registrovali pět nově potvrzených případů. Vloni bylo v kraji v tomto období dvaačtyřicet případů, letos jich zatím máme o jedenadvacet méně,“ doplnila ředitelka protiepidemického odboru jihočeské krajské hygienické stanice Hana Bendíková.

Borelióza je podle lékařů méně závažnou klíšťovou nemocí, může však způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Nebezpečnější pro lidi může být klíšťová encefalitida. „Na rozdíl od klíšťové encefalitidy proti lymeské borelióze zatím v našich evropských podmínkách neexistuje očkování. Jedinou obranou je prevence před napadením klíštětem při pobytu v přírodě, v lese, u vody, ale infikovaná klíšťata se běžně vyskytují i v parcích nebo na zahradách. Ať už jde o používání repelentů, správné oblečení či rozumný způsob pohybu v přírodě. Velmi důležité je se po příchodu z lesa nebo od vody převléci, osprchovat a pozorně prohlédnout povrch těla,“ uvedla Bendíková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, klíšťata, Jihočeský, hygienici, lymeská borelióza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici na jihu Čech evidují víc případů lymeské boreliózy než loni  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.