Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vědci tvrdí, že osmi změnami životního stylu si lidé prodlouží život

Osm změn životního stylu, jako je správné stravování či kvalitní spánek, může prodloužit život až o 20 let. Napsal to list The Guardian s odkazem na studii, která zjistila, že lidé budou pravděpodobně žít déle, i když provedou jen drobné změny nebo si zdravé návyky osvojí až v pozdějším věku.

Kromě zdravé stravy a spánku může život prodloužit i fyzická aktivita, zvládání stresu či vyhýbání se nadměrnému pití alkoholu. Pokud lidé chtějí žít déle, neměli by také kouřit cigarety nebo být závislí na opioidech, a měli by se naopak věnovat rozvíjení pozitivních sociálních vztahů.

Osvojení zdravého životního stylu je kromě osobní pohody důležité i pro veřejné zdraví, naznačují výsledky výzkumu. Čím dříve člověk začne, tím lepší jsou výsledky, ale i malé změny ve 40, 50 nebo 60 letech jsou prospěšné, tvrdí studie.

V kombinaci by těchto osm změn mohlo mít podstatný vliv na délku života a prodloužit ho o desítky let, uvedli vědci.

Fyzická neaktivita, užívání opioidů a kouření měly největší souvislost s předčasným úmrtím. Účastníci studie, kteří tyto činnosti uvedli, měli o 30 až 45 procent vyšší riziko úmrtí během sledovaného období. Naproti tomu stres, nadměrné pití alkoholu, špatná spánková hygiena a nezdravá strava byly ve sledovaném období spojeny s přibližně o 20 procent vyšším rizikem úmrtí, uvedla studie.

Vzhledem k pozorovacímu charakteru výzkumu však práce nemůže prokázat příčinnou souvislost mezi zjištěnými faktory a rozdíly v délce života.

Odborník na kardiovaskulární a metabolické zdraví z Glasgowské univerzity Naveed Sattar upozornil, že výsledky mohla ovlivnit řada dalších faktorů, přesto ale závěry studie uvítal.

„Tyto údaje přispívají k názoru, že na tom, jak žijeme, záleží stejně, ne-li více, než na lécích, které dostáváme k prevenci nebo léčbě řady chronických onemocnění. To znamená, že se nemůžeme jednoduše léčit, abychom byli zdraví, a že vždy záleží na životním stylu," uvedl Sattar.

Autoři studie pro výzkum čerpali data z dotazníků a lékařských záznamů shromážděných v letech 2011 až 2019, které se týkaly až 700.000 amerických veteránů ve věku od 40 do 99 let. Vědci chtěli zjistit, které faktory životního stylu souvisejí s delším životem. Během sledovaného období zemřelo 33 375 účastníků studie.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Na yt biolog Jan Černý, neurolog Vladimír Beneš. Když podobné mluví Dušek tak se na něho trubci sesypali. O důvodech bahna ve kterém se nacházíme viz diskuse pod článkem Komentáře Proč je potřeba bojovat s dezinformacemi jako je například volební program chcipající bílé petihlavé kobyly a dalšími články zde.

Pondělí, 7. srpna 2023, 09:41Odpovědět

Vědci tvrdí, že osmi změnami životního stylu si lidé prodlouží život  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.