Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Loni zemřelo nejvíce lidí na jihu Čech na selhání oběhové soustavy

Loni zemřelo nejvíce lidí na jihu Čech na selhání oběhové soustavy, což jsou nemoci srdce a cév. Šlo o 2585 obětí, téměř 35 procent ze 7416 zemřelých. Druhou nejčastější příčnou úmrtí pak byly rakovinové nádory. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Podle zdravotníků je trend v posledních letech stejný. „Selhání oběhové soustavy je nejčastější příčinou především ve věkové kategorii nad 50 let. Přesněji řečeno pro skupinu 50 až 70 let," řekla mluvčí jihočeské záchranné služby Petra Kafková.

Nejvíce lidí zemřelo na selhání oběhové soustavy na Českobudějovicku, a to 758. Nejméně jich bylo na Prachaticku, kde zemřelo 189 lidí. V případě druhé nejčastější příčiny úmrtí, tedy rakoviny byly nejčastější nádory průdušnice, průdušek a plic a také zhoubné novotvary tlustého střeva a konečníku.

Podle Kafkové lze z dlouhodobého hlediska příčiny úmrtí dělit podle tří věkových kategorií. „Pro skupinu do 45 let bývají největší rizikem úrazy nebo nehody. Na to lidé v tomto věku umírají nejčastěji. Pro kategorii 50 až 70 let představuje největší nebezpečí právě selhání oběhové soustavy. A ve skupině nad 70 let pak bývají velmi častá úmrtí na rakovinu," řekla.

Dodala, že výjimku v dlouhodobé statistice úmrtí tvořily roky ovlivněné pandemií koronaviru. „V tu dobu bylo výrazně více obětí kvůli covidu-19," řekla Kafková. Loni statistici evidovali 307 případů úmrtí, které zapříčinil koronavirus.

Počet obyvatel jižních Čech loni vzrostl o 162 na 637 209 lidí. Nárůst zajistilo výhradně stěhování, víc lidí se přistěhovalo, než odstěhovalo. Mezi obyvateli kraje mírně převažovaly ženy, bylo jich 50,5 procenta. Počet obyvatel Česka se loni zvýšil zhruba o 16 700 na 10,533 milionu lidí. Vliv na to měla migrace.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky demografie, zdraví, úmrtí, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loni zemřelo nejvíce lidí na jihu Čech na selhání oběhové soustavy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.