Počasí dnes25 °C, zítra32 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Kvalita vody na jihu Čech je podle hygieniků před začátkem koupací sezony vesměs dobrá

Jihočeští hygienici provedli před začátkem koupací sezony, která startuje již příští víkend, rozbory vody v hlavních koupacích oblastech kraje. Analýzy ukázaly, že kvalita vody je zatím všude relativně dobrá a vhodná ke koupání.

 „V průběhu sezony vykazuje zhoršující se kvalitu koupací vody především oblast Podolsko na Orlíku. V posledních letech jsme tu v průběhu léta museli přistupovat i k opakovanému zákazu koupání především kvůli vysokým překročením limitních hodnot pro sinice, chlorofyl a, ale i pro další ukazatele. Nyní je voda u Podolska aktuálně hodnocena stupněm jedna a voda je tu vhodná ke koupání,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová a doplnila, že mírně zhoršenou kvalitu vody odhalily rozbory v lokalitě Radava, která se nachází taktéž na Orlíku. Zde dostala voda hodnocení tři, což znamená, že po koupání by se lidé měli ihned osprchovat čistou vodou. U citlivějších jedinců pak mohou již nastat zdravotní komplikace. 

Hygienici dlouhodobě kontrolují dvě koupací oblasti na Orlíku – Podolsko a Radava, tři koupací oblasti na Lipně - pláže u Lipna nad Vltavou, Černé v Pošumaví a v Horní Plané, a pravidelně se sleduje také jakost vody ve dvou vyhledávaných rekreačních rybnících na Jindřichohradecku – Hejtmanu a Staňkovském rybníku u Chlumu u Třeboně. Odběry jsou na těchto místech v hlavní koupací sezóně prováděny jednou za dva týdny. Jednotlivé vzorky jsou pro zjednodušení hodnoceny stupněm 1 – 5 jako ve škole. Jednička znamená vynikající jakost vody, pětka naopak zákaz koupání.

„Hodnocení stupněm jedna obdržel rekreační rybníky Hejtman u Chlumu u Třeboně. Pro Hejtman platí, že voda je vhodná ke koupání. Voda v sousedním Staňkovském rybníce dostala trojku a je zde mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. U některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se proto doporučuje osprchovat čistou vodou. Dle aktuálního rozboru je překročena limitní hodnota ukazatele sinice a chlorofyl a,“ uvedli hygienici v tiskové zprávě.

Na Lipně je kvalita vody aktuálně velmi dobrá. Například voda u Černé v Pošumaví dostala jedničku a je vhodná ke koupání. Voda u pláže v Horní Plané byla hodnocena stupněm tři. Je tedy sice vhodná ke koupání, ale je zde již mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů u vnímavějších jedinců. Po koupání hygienici doporučují osprchovat se čistou vodou. Voda u pláže v Lipně nad Vltavou dostala dvojku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kvalita, voda, hygienici, Jihočeský kraj, koupání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita vody na jihu Čech je podle hygieniků před začátkem koupací sezony vesměs dobrá  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.