Počasí dnes26 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Dva lidé na jihu Čech skončili o víkendu s otravou houbami v nemocnici

Dva lidé na jihu Čech skončili o víkendu s otravou houbami v nemocnici. Snědli muchomůrku tygrovanou, kterou si zřejmě spletli s růžovkou. Oba lidé skončili na anesteziologicko-resuscitačním oddělení.

„Jednalo se o dva na sobě nezávislé případy," uvedla mluvčí jihočeské záchranné služby Petra Kafková. Muchomůrka růžovka a muchomůrka tygrovaná si jsou podobné. Podle mykologů navíc mohou oba druhy růst vedle sebe, a proto záměna není nemožná. Muchomůrka růžovka, které se také říká masák, je jedlá houba. Usmažená připomíná chutí maso. Muchomůrka tygrovaná je prudce jedovatá.

„Nabádáme lidi, aby si dávali pozor a sbírali skutečně jen houby, které dobře znají. Otrava může mít různé následky a komplikace. Navíc se třeba projeví až po několika dnech," řekla Kafková. Počasí z posledních dnů bylo na jihu Čech pro růst hub ideální. Deště vystřídalo teplo, což je kombinace, která houbám svědčí.

Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR dojde v Česku ročně v průměru ke třem stovkám otrav houbami. Velmi časté jsou případy, kdy si lidé přinesou domů místo oblíbeného masáka muchomůrku tygrovanou.

Základním rozdílem je prstýnek pod kloboukem. Ten mají obě houby. Zatímco růžovka, tedy masák, má límeček vroubkovaný, jedovatá muchomůrka ho má hladký. Takovou houbu rozhodně nesbírejte! Pokud si však nejste jisti, překročte ji a jděte dál. Nespoléhejte se ani na aplikace, které si zadarmo můžete stáhnout do chytrého telefonu, nemusí být totiž vždy spolehlivé.

„Ale tady musím vypíchnout mykologickou poradnu na Facebooku. Tam pošlete fotku houby a určí ji zkušení houbaři a mykologové. Díky tomu pak máte tu jistotu, o jakou houbu se jedná. Aplikace podle mě funguje tak na 50 procent. A v houbách nechcete mít jen padesátiprocentní jistotu,“ podotýká YouTuberka Lucie Drozdová z Tachovska, která vystupuje jako „Šumavská houbička“.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, zdraví, hobby, příroda, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva lidé na jihu Čech skončili o víkendu s otravou houbami v nemocnici  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.