Počasí dnes18 °C, zítra12 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Jihočeští hygienici zaregistrovali za týden 61 nových případů černého kašle

Jihočeští hygienici zaregistrovali v posledním týdnu 61 nových případů černého kašle. Je to největší týdenní nárůst od začátku prázdnin. O týden dříve bylo nových případů 40. Vyplývá to z aktuálních údajů jihočeských hygieniků.

„Letos v kraji registrujeme celkem 2586 potvrzených případů. Největší počet nových případů jsme v uplynulém týdnu registrovali mezi dospělými, nejvíce v kategorii 45 až 54 let, kde přibylo 11 pacientů. Nejvíce případů celkově však stále registrujeme mezi středoškoláky, v kategorii 15 až 19 let kdy se jedná od začátku roku o 648 případů," uvedla ředitelka jihočeských hygieniků Kvetoslava Kotrbová.

Jihočeský kraj patří mezi regiony s největším výskytem onemocnění. „Nejvíce, a to 966 případů bylo potvrzeno na Českobudějovicku. Na Jindřichohradecku bylo 436 případů," uvedla ředitelka protiepidemického odboru jihočeské hygienické stanice Hana Bendíková. Dodala, že ve zbývajících pěti okresech se počty pohybují kolem dvou stovek.

Podle odborníků je nákaza riziková hlavně pro nejmenší děti. Ještě nemohou mít dokončené povinné očkování proti černému kašli a také mají omezenou schopnost kašlat, což u nich vede k dušení. Od začátku roku lékaři v ČR evidují více než 26.000 nakažených. Péči lékařů v nemocnici potřebovalo letos zhruba 2,4 procenta z nich.

Loni na jihu Čech hygienici evidovali 29 případů černého kašle. Podle Kotrbové v regionu bylo velmi pravděpodobně výrazně více pacientů než zmíněných 2586, jelikož ne všichni nemocní navštívili lékaře.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, zdraví, černý kašel, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští hygienici zaregistrovali za týden 61 nových případů černého kašle  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.