Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Hygienici na jihu Čech evidovali minulý týden méně nových případů černého kašle

Hygienici v Jihočeském kraji evidovali za minulý týden 36 nových případů černého kašle. Je to o 22 méně než o týden dříve a jeden z nejnižších údajů za prázdniny. Vyplývá to z aktuálních údajů jihočeských hygieniků. Kraj je letos jedním z nejzasaženějších touto nákazou.

„Největší počet nových případů jsme v uplynulém týdnu z hlediska věku pacientů registrovali mezi dospělými. Sedm nových případů přibylo v kategorii 45 až 54 let a šest v kategorii 25 až 34 let. Nejvíce případů od začátku registrujeme mezi středoškoláky, v kategorii 15 až 19 let se jedná o 655 pacientů," uvedla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Od začátku roku na jihu Čech onemocnělo černým kašlem 2680 lidí. Jde o jeden z nejzasaženějších krajů v republice. Loni přitom na jihu Čech hygienici registrovali 26 případů. „Největší výskyt je dlouhodobě na Českobudějovicku, kde je 1008 evidovaných případů, a na Jindřichohradecku, kde je 452 případů," řekla Kotrbová.

Podle odborníků je nákaza riziková hlavně pro nejmenší děti. Ještě nemohou mít dokončené povinné očkování proti černému kašli a také mají omezenou schopnost kašlat, což u nich vede k dušení.

Černý kašel je vysoce infekční bakteriální onemocnění, které postihuje plíce a dýchací cesty. Způsobují ho bakterie v ústech, nosu a hrdle nakažené osoby. Od začátku letošního roku do konce července lékaři evidovali v Česku 25.560 nakažených. Nahlášené počty jsou tak nejvyšší od roku 1958, kdy bylo v tehdejším Československu zahájeno proti černému kašli očkování.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky zdraví, černý kašel, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici na jihu Čech evidovali minulý týden méně nových případů černého kašle  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.