Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Budějce mají babybox! Padesátý v republice, pátý v kraji

V pravé poledne byl ve středu 25. dubna 2012 v Budějcích slavnostně zprovozněn babybox, který je již padesátý v České republice a pátý v Jihočeském kraji. Speciální zařízení, které zachraňuje životy dětí, jejichž matky se ocitly v tíživé životní situaci a o dítě se nemohou nebo nedokážou postarat, je umístěno v areálu Zdravotnické záchranné služby v ulici Boženy Němcové.

Babybox byl symbolicky uveden do provozu za účasti „otce baby boxů“ Ludvíka Hesse, náměstkyně hejtmana Ivany Stráské, poslankyně Parlamentu ČR Vlasty Bohdalové, ředitele Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Marka Slabého, ředitele GynCentra v Praze Zdeňka Majera, starostů a zástupců jihočeských obcí a firem, které na provoz babyboxu přispěly, a dalších hostů.

V projevech všech přítomných zazněla podstatná myšlenka – kdyby babybox zachránil život jen jedinému dítěti, pak jsou jeho smysl a poslání naplněny. Ludvík Hess se svou typickou vitalitou a energickým projevem krátce zrekapituloval průběh příprav instalace babyboxu v Budějcích a poděkoval všem, kteří k zprovoznění babyboxu přispěli, ať už legislativní pomocí nebo finančními dary.

Zdeněk Majer, ředitel GynCentra v pražském Hloubětíně, kde byl v roce 2005 instalován první babybox u nás, mimo jiné poznamenal, že v jejich centru trvala domluva o instalaci boxu pět minut, v Budějcích pět let. Komplikace s umístěním babyboxu naznačila také Vlasta Bohdalová, která konstatovala, že původní záměr umístit babybox přímo v objektu dětské kliniky a neonatologie v areálu budějcké nemocnice nemohl být realizován, a o to víc je potřeba ocenit vstřícný přístup jihočeské „záchranky“ a jejího ředitele Marka Slabého.

Babybox, který umožní anonymní a legální odložení dítěte, je v podstatě inkubátorem. Je široký 100, vysoký 60 a hluboký 50 centimetrů, váží 150 kilogramů, vnitřek je vytápěný asi na 30 stupňů Celsia a vybavený signalizací, která ihned po vložení dítěte přivolá lékaře, který dítě ze schránky vyjme a poskytne mu okamžitě odbornou péči. Následně dítě, které je takzvaně právně volné, na základě rozhodnutí opatrovnického soudu získá novou rodinu. Na rozdíl od standardního adopčního procesu je svěření dítěte z babyboxu novým rodičům obvykle rychlé a bezproblémové.

První babybox v České republice byl otevřen 1. června 2005 v sídle GynCentra v Praze, druhý o půl roku později v Nemocnici Milosrdných bratří v Brně. Babyboxy zřizuje a zakládá Nadační fond pro odložené děti Statim a občanské sdružení Babybox pro odložené děti – Statim. Během sedmi let byly babyboxy postupně instalovány na 49 místech v republice, budějcký babybox jejich počet navýšil na padesát. Celkem už babyboxy zachránily 74 dětí.

Budějcký babybox splňuje svým umístěním základní princip zachování maximální anonymity ženě, která se v tísni rozhodne dítě „odložit“. V areálu budějcké záchranky je babybox umístěn v boční zdi budovy s přímým přístupem z ulice Boženy Němcové.

Štítky Babybox, Božena Němcová, České Budějovice, Česko, Jihočeský kraj, Ludvík Hess, Vlasta Bohdalová, Marek Slabý, Praha, Ivana Stráská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce mají babybox! Padesátý v republice, pátý v kraji  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.