Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Budějcká ortopedie patří mezi evropskou elitu

Ortopedické oddělení Nemocnice České Budějovice je v současné době jedním z nejvýznamnějších artroskopických pracovišť nejen v České republice, ale i v Evropě. A to jak počtem prováděných výkonů, tak spektrem operací.

„Na našem oddělení provádíme ročně kolem 700 artroskopických operací, z toho téměř polovinu tvoří takzvané rekonstrukční operace vazů v koleni, reinzerce menisků, chondroplastiky neboli plastické operace chrupavky, stabilizace ramen, operace rotátorové manžety ramenních kloubů, artrodezy hlezenných kloubů a další zákroky,“ uvedl vedoucí artroskopické skupiny a zástupce primáře Ortopedického oddělení Nemocnice České Budějovice MUDr. Pavel Sadovský.

Některé z rekonstrukčních výkonů nepatří do skupiny rutinně prováděných operačních výkonů na jiných pracovištích. Z tohoto důvodu je českobudějovická ortopedie často vyhledávána lékaři z jiných nemocnic v rámci dalšího vzdělávání.

Na základě kvalitních výsledků ortopedů z Českých Budějovic mohlo na jihu Čech vzniknout mezinárodně uznávané Středoevropského vzdělávací centrum pro artroskopii - Central European Educational Center for Arthroscopy (CEEC).  V rámci tohoto programu se do Českých Budějovic jezdí pravidelně vzdělávat lékaři z celé střední a východní Evropy.

Od vzniku projektu CEEC uspořádali lékaři ortopedického oddělení řadu školicích akcí. Již tradičním a ortopedy velmi navštěvovaným se stal pravidelný kongres pořádaný každé dva roky. Postupem času se toto sympózium stalo největší artroskopickou odbornou akcí v republice. Jde o sympózium postavené na ‚live surgery‘, tedy živé chirurgii, kdy řada špičkových zahraničních operatérů demonstruje v živém přenosu operační výkony účastníkům do auditoria.

„Snažíme se každý kongres zacílit na některý z kloubů a předvést neobvyklé či vysloveně raritní operační výkony. V průběhu let se vystřídali na operačních sálech mnozí čeští a slovenští odborníci, ale svou operační virtuozitu u nás předvedli také artroskopisté z Německa, Švýcarska, Rakouska, Belgie, Itálie, Slovinska, Polska či Anglie. Nepočítáme-li kolegy ze Slovenska, tak jsme v průběhu minulých bienále přivítali celkem dvanáct zahraničních specialistů,“ poznamenal Sadovský.

Poslední z kongresů byl věnován operacím v rameni a artroskopii kyčelního kloubu. „O každý z kongresů je mezi kolegy artroskopisty velký zájem a účast bývá kolem sto dvaceti lékařů. Uvědomíme-li si, že v Čechách je kolem 850 ortopedů a ne každý z nich se věnuje artroskopii, lze bez nadsázky říci, že prakticky každý český artroskopista navštívil některý z našich kongresů. Každoročně pořádáme školicí dvoudenní sympózium zaměřené na určitou specifickou problematiku. V poslední době se zájem artroskopistů soustřeďuje na kyčelní kloub, a proto v letošním roce byl právě kyčelní kloub hlavním zájmem lékařů, kteří naše oddělení navštívili,“ zdůraznil MUDr. Pavel Sadovský.

Českobudějovičtí specialisté vloni předváděli svou techniku například i v litevské Kleipedě. Na příští rok plánují dvě sympózia s ‚živými‘ přenosy z artroskopických operací kyčelního kloubu. „Nespornou výhodou, která určuje směr vývoje artroskopie je, že se tyto zákroky realizují z minimálních přístupů do těla, skutečně jen z centimetrových incizí neboli řezů, které jsou dva nebo tři, podle potřeby, ale v každém případě jsou minimální. Jde o šetrnější zásah do tkáně v porovnání s otevřenou operativou. Se šetrností zákroku pak souvisí menší bolestivost, kratší doba hojení, hospitalizace, rehabilitace i pracovní neschopnosti, menší procento komplikací a rychlejší návrat do běžného života,“ připomněl primář Ortopedického oddělení Nemocnice České Budějovice Doc. MUDr. Jiří Stehlík, CSc.

Celosvětově prošel obor artroskopie masivním rozvojem během předcházejících deseti let a podle odborníků ho čeká velká budoucnost, kterou umožňuje rychlý technický pokrok. Nové moderní technologie dovolují lékařům ošetřovat klouby tímto šetrným způsobem mnohem častěji než dříve.

„Například veškeré výkony na ramenních kloubech, samozřejmě s výjimkou endoprotetiky, tedy kloubních náhrad, už provádíme na našem pracovišti výhradně artroskopicky, včetně složitých rekonstrukčních výkonů, jako jsou přesuny nebo sešití a reinzerce prasklých šlachových úponů a podobně. Technika ale sama o sobě nestačí. Vždy musí být rukou vzdělaného, kvalifikovaného a zkušeného operatéra,“ doplnil primář Stehlík.

Tisková zpráva

Štítky Ortopedické oddělení, Nemocnice České Budějovice, Jiří Stehlík, kloub, lékař, Česko, kongres, Evropa, České Budějovice, Itálie, Německo, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcká ortopedie patří mezi evropskou elitu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.