Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na infarkt umírá v budějckém kardiocentru méně lidí

Českobudějovické kardiocentrum má podle dlouhodobých statistik ve srovnání s celorepublikovým průměrem o třetinu lepší výsledky v léčbě nejzávažnějších forem akutního infarktu myokardu, než ostatní tuzemská specializovaná pracoviště.

Odborné veřejnosti představí tuto bilanci lékaři v květnu v rámci už tradičního Dne jihočeského kardiocentra, jehož se pravidelně účastní přední kardiologové a kardiochirurgové z celé České republiky.

Mezinárodní klasifikace nemocí rozděluje srdeční infarkt na takzvaný malý, jehož podstatou je náhlé kritické zúžení tepny vyživující srdeční sval, který ještě přímo neohrožuje život pacienta, a velký, kdy dojde k úplnému uzavření tepny, a který by bez rychlého zásahu specialistů skončil velmi často úmrtím.

„Zjistili jsme, že tyto velké srdeční infarkty řešíme s výrazně nižší mortalitou, než ve zbytku republiky. V celorepublikovém průměru na ně umírá šest lidí ze sta, u nás tři až čtyři ze sta. To je o třetinu méně a tedy velmi výrazný úspěch,“ uvedl MUDr. Ladislav Pešl, ředitel Kardiocentra Nemocnice České Budějovice.

Připomněl však, že pojem malý infarkt může být zavádějící, protože pokud není odhalen a léčen včas, rozvine se z něj zpravidla během několika dnů až týdnů infarkt velký. Včasná diagnostika je tedy základem úspěchu při léčbě této formy ischemické choroby srdeční (ICHS).

„Takzvaně malých infarktů včas rozpoznáme a léčíme na našem pracovišti dvakrát více, než v jiných částech republiky. Tím samozřejmě předcházíme a zlepšujeme prognózu případných mnohem závažnějších stavů. Důvodem úspěchu je dle mého názoru obrovská odbornost a zkušenost našich lékařů, kteří pracují s nejmodernějšími dostupnými medicínskými technologiemi a mají k dispozici špičkovou přístrojovou techniku,“ uvedl MUDr. Pešl.

„Zároveň však, a to bych chtěl zdůraznit, existuje v našem kraji velmi dokonalá organizace péče o akutní koronární syndrom. Ta se opírá o vzornou spolupráci praktických lékařů, ambulantních specialistů, okresních nemocnic, záchranné služby a našeho kardiocentra. To je pět klíčových hráčů, kteří naprosto a bezezbytku v kraji konzultují zdravotní stav každého pacienta, jehož potíže by mohly být způsobeny hrozícím infarktem myokardu,“ zdůraznil Ladislav Pešl.

Výsledky českobudějovického kardiocentra jednoznačně dokazují, že osvěta nejen mezi veřejností, ale také mezi lékaři v terénu, se vyplácí a vysvětluje nárůst včasných prvozáchytů malých a hrozících velkých infarktů.

„U infarktů platí více než u jiných onemocnění, že čím dříve se pacient dostane do péče specialistů, tím vyšší je jeho šance na přežití a následnou úspěšnou léčbu. Stále totiž v naší zemi i všude na světě platí, že necelá polovina všech pacientů s akutním infarktem myokardu zemře ještě dříve, než se rozhodne zavolat lékařskou pomoc, zpravidla během prvních dvou hodin od začátku bolestí,“ doplnil ředitel kardiocentra.

Infarkt myokardu je vážné onemocnění, způsobené náhlým přerušením dodávky kyslíku do srdečního svalu s následným odumřením části svalových vláken. Projevuje krutou svíravou nebo pálivou bolestí za prsní kostí (stenokardie), která může vyzařovat do levé paže, krku, čelisti, zad, ale i do břicha.

Infarkt myokardu je asi pětkrát častější u mužů než u žen. Objevuje se více se stoupajícím věkem, ale nejsou výjimkou ani dvacetiletí lidé s touto nemocí.

Tisková zpráva Nemocnice České Budějovice, a.s.

Štítky Kardiocentrum Nemocnice České Budějovice, MUDr. Ladislav Pešl, léčba infarktu, infarkt, léčba, nemoc, Nemocnice České Budějovice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na infarkt umírá v budějckém kardiocentru méně lidí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.