Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Operace zadního segmentu oka jsou velmi žádané

Lékaři Očního oddělení Nemocnice České Budějovice zaznamenali vloni meziročně zhruba čtyřnásobný zájem o operace na zadním segmentu oka. Tyto náročné zákroky provádí českobudějovičtí oftalmochirurgové jako jediní v celém regionu.

„Poptávka po operacích zadního segmentu oka v loňském roce extrémně vzrostla. Připomínám, že jde o vyžádanou péči. Nejde zde o pacienty, které bychom si sami indikovali. Jedná se o pacienty, kteří jsou k nám odesíláni z jiných zdravotních zařízení k vyřešení problémů z důvodů například odchlípnutí sítnice, zřasení zadního pólu sítnice a poklesu vidění, následků diabetu, komplikací při léčbě diabetu (cukrovky) a dalších diagnóz. To vše jsou výkony, které se řeší touto chirurgickou metodou, a těchto pacientů významným způsobem přibylo. Počet pacientů odeslaných na naše pracoviště vzrostl v souvislosti s požadavky na zákrok v zadním segmentu oka meziročně o 400 procent. Loni jsme tak odoperovali celkem 170 pacientů,“ uvedl primář Očního oddělení Nemocnice České Budějovice MUDr. Jan Sattran.

Technicky i personálně je nemocnice schopna tento nárůst zákroků pokrýt, otázkou ovšem zůstává, zda budou na zvýšenou poptávku po těchto nákladných operacích reagovat zdravotní pojišťovny v rámci úhrad za poskytnutou lékařskou péči.

Zákroky na zadním segmentu oka vyžadují erudované operatéry, kteří své pacienty následně dlouhodobě sledují. „I lékaři, kteří naše pacienty kontrolují, musejí mít příslušnou kvalifikaci. Do terénu pod dohled očních specialistů přesto posíláme pouze pacienty v případech, kdy hrozí minimální riziko akutních komplikací. Jinak je hlídáme sami,“ zdůraznil primář Sattran.

Oční oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. má v současné době 12 lůžek. Dosud prováděná chirurgie na předním segmentu oka, tedy operace šedého zákalu a zeleného zákalu, oční úrazy, plastiky víček a spojivek, byla už před lety rozšířena o chirurgii zadního segmentu oka. Operace v prostoru za oční čočkou jsou velmi technicky a zvláště ekonomicky náročné. K tomuto novému oboru, vitreoretinální chirurgii, se váží vyšetřovací metody náročné časově a hlavně přístrojově.

„Jde o operace v hloubi oka za čočkou až na hranici sítnice. Tyto operace významně zlepšují perspektivu vidění u vážných postižení oka při onemocnění diabetem, neboli cukrovkou. Umožňují operovat komplikované případy odchlípení sítnice a řadu jiných výkonů. Zatímco dříve pacient na tento typ operace musel čekat i několik týdnů, než se uvolnilo místo v některé z fakultních nemocnic, v Praze, Plzni či Brně, dnes může být v Českých Budějovicích operován prakticky ihned,“ poznamenal Jan Sattran.

Oční oddělení se také zaměřuje na intenzivní péči o nedonošené děti ohrožené slepotou, na poruchy očí v dětském věku, například šilhání, a chirurgické řešení těchto problémů. Na oddělení se rovněž léčí a operují glaukomatici, tedy nemocní se zeleným zákalem a pacienti s onemocněními sítnice, převážně z řad diabetiků.

Tisková zpráva Nemocnice České Budějovice, a. s.

Štítky pacient, Nemocnice České Budějovice, sítnice, Praha, Brno, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Operace zadního segmentu oka jsou velmi žádané  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.