Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Záchranářům vloni opět přibylo výjezdů k pacientům

Jihočeská záchranná služba vyjížděla vloni k 66 304 případům. To je o 4 819 zásahů více než v roce 2011. Posádky záchranné služby během loňského roku vyrážely do terénu k událostem v průměru každých osm minut.

Ředitel jihočeských záchranářů Marek Slabý uvedl, že nárůst zásahů způsobuje i takzvaný randez vous systém. Při něm k některým případům nejprve vyráží jen posádka bez lékaře a až následně, pokud je to nezbytně nutné, vyjede na místo i sanitka s doktorem.

„Takže počet pacientů se nijak nezměnil, jen prostě u některých událostí zasahovalo více posádek,“ upřesnil Slabý.

Ředitel dále zmínil, že nyní se počet výjezdů dostal na pomyslný strop. Za posledních deset let tato statistika narostla o téměř 50 procent.

Nejvíce výjezdů se vloni týkalo pacientů s onemocněním oběhového systému, interními problémy nebo virovými nemocemi. „My bohužel v posledních letech velmi často suplujeme obvodní lékaře, zubaře a tak dále. Pro lidi je pohodlnější si zavolat nás, než aby šli ke svým doktorům,“ řekl Marek Slabý.

Nejvíce případů v roce 2012 záchranáři zaznamenali na Českobudějovicku. Tam museli zasahovat u více než 23 tisíc událostí. V přepočtu to znamená, že každý den na Českobudějovicku záchranáři vloni průměrně vyráželi k více než 60 zásahům.

„Tahle statistika dlouhodobě odpovídá zalidněnosti lokality. Na Českobudějovicku žije nejvíc obyvatel z kraje,“ doplnil ředitel jihočeských záchranářů.

Podle něj záchranná služba už delší dobu řeší problém s nedostatkem lékařů. A netýká se to pouze Jihočeského kraje.

„Již v současné době není řada záchranek schopna obsadit lékařské posádky bez zásadní podpory externích lékařů z nemocnic a privátních praxí. Ukončení výjimky Evropské unie pro přesčasovou práci pak systému zasadí poslední ránu,“ uzavřel Marek Slabý. Výjimka Evropské unie přestane platit od 1. ledna 2014.

Jihočeská záchranná služba vyjíždí k případům z 27 základen. Ročně hospodaří s rozpočtem přibližně 350 milionů korun.

Počet zásahů jihočeských záchranářů v posledních letech

rok počet
2012 66 304
2011 61 485
2010 60 221
2009 59 083

Zdroj: ČTK

Štítky Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, počet zásahů v roce 2012, zdravotnická záchranná služba, pacient, Marek Slabý, lékař, Evropská unie, okres České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranářům vloni opět přibylo výjezdů k pacientům  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.