Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Závěr roku přináší tradičně zvýšený počet úrazů

Nejen letní prázdninové měsíce, ale i závěr roku tradičně zaměstnává lékaře českobudějovického traumacentra více, než je obvyklé. Výjimkou není ani letošní rok.

Stačila obleva s následným mrazem a počet ošetřených pacientů vzrostl o sto procent proti průměru. Svou daň si vybíraly i různé vánoční večírky. Traumacentrum Nemocnice České Budějovice proto ´jede´ v těchto dnech na plné obrátky.

„Začalo to ledovkou v noci na sobotu 15. prosince, kdy počet pacientů na několik dní dosáhl dvojnásobku oproti standardu. Ambulance byla přetížená. Do služby jsme museli povolat všechny dostupné lékaře, kteří se podíleli na ošetřování úrazů. Zatímco normálně operujeme na jednom až dvou sálech, v těchto dnech byly zaplněny tři sály prakticky nepřetržitě,“ uvedl MUDr. Pavel Kopačka, primář Oddělení úrazové chirurgie a vedoucí lékař Traumacentra Nemocnice České Budějovice.

Mezi nejčastější úrazy způsobené v důsledku pádu na náledí patřily zlomeniny různých kostí a poranění hlavy, v horším případě i mozku. V případě dopravních nehod pak nechyběla těžká polytraumata, neboli vícečetná poranění přímo ohrožující život pacientů.

Pacienty traumacentra se ale před svátky byli také účastníci různých předvánočních večírků. Opět se jednalo o zlomeniny a úrazy hlavy po pádech či různých konfliktech, jejichž příčinou bývá ve velkém množství alkohol.

Další nárůst úrazů přinese Silvestr

Lékaři budějckého traumacentra, které je jediným vysoce specializovaným pracovištěm svého druhu v jihočeském regionu, určeným pro léčbu polytraumat a těžkých úrazů, očekávají tradičně vyšší počet případů také na Silvestra.

Na toto pracoviště se totiž soustřeďují nejzávažnější úrazy nejen ze všech sedmi okresů Jihočeského kraje, ale také z části Plzeňského kraje a kraje Vysočina. Péči tak zajišťuje traumacentrum pro zhruba 625 tisíc lidí.

„Na Silvestra zesilujeme pohotovost spolu s plastickými chirurgy. Silvestrovská noc přináší pravidelně zvýšený počet úrazů spojených s bujarými oslavami příchodu nového roku. Nechybějí vážná poranění související s používáním různých druhů zábavné pyrotechniky a nadměrným požíváním alkoholu. Vyskytují se tak často amputační poranění rukou či úrazy hlavy po samovolných pádech nebo případných potyčkách. Samostatnou kapitolou jsou pak jako vždy dopravní nehody. S větším zatížením v průběhu této noci proto dopředu počítáme,“ poznamenal primář Kopačka.

Počet úrazů roste dlouhodobě

Lékaři Traumacentra Nemocnice České Budějovice ošetří ročně více než 50 tisíc lidí. V porovnání s rokem 1989 jde o pětinásobný nárůst.

„Tento obrovský nárůst je způsoben jednak trvale rostoucím počtem úrazů přímo v našem regionu, ať už jde o dopravní nehody nebo sportovní či jiné aktivity, ale také zvyšujícím se počtem pacientů přeložených na naše pracoviště z menších nemocnic. Dalším velmi významným faktorem zůstávají v minulosti zrušené provozy chirurgických ambulancí na poliklinikách ve večerních a nočních hodinách, o sobotách, nedělích a svátcích,“ konstatoval MUDr. Pavel Kopačka.

Tisková zpráva Nemocnice České Budějovice, a.s.

Štítky Nemocnice České Budějovice, úrazy, pohotovost, Vánoce, silvestr, lékař, pacient, dopravní nehoda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Závěr roku přináší tradičně zvýšený počet úrazů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.