Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zdražení nájemného v obecních bytech čeká lidi v Českých Budějovicích

Hlouběji do kapes budou muset od ledna 2012 sáhnout lidí žijící v obecních bytech v Českých Budějovicích a v Písku. Krajské město hodlá zdražovat o víc než 15,5 procenta, ve městě na Otavě to bude něco přes 10 procent.

Nejvíce sáhnou do kapes lidé v bytech v Budějovicích. Zde zaplatí lidé za metr čtverečních 66 korun, zatímco dosud platili maximálně 60. Například u bytu 1+1 či 2+kk do 40 metrů čtverečních to bude od 230 do 500 korun navíc. Někde lidé platí mezi 45 až 57, jinde do 60 korun.

“Nájemné se navýší meziročně o 15,6 procenta. Veškeré na nájmech vybrané peníze jdou zpět do bytového fondu, tedy úprav a rekonstrukcí bytů a domů. Tyto prostředky se nezapočítávají do běžného rozpočtu města,“ uvedl ředitel Správy domů města České Budějovice Ladislav Volf.

Budějovice také zároveň končí alespoň prozatím s odprodejem bytů v privatizaci. Nechá si jich okolo 1800 a to jako majetkovou rezervu. Jde hlavně o byty v centru a okolí, které jsou v lukrativnější části krajského města.

Písek navýší ceny bytů od ledna průměrně o pět korun ze současných 45 korun za metr čtverečních. U 50metrového bytu to bude činit 250 korun navíc, řekl mluvčí města Roman Ondřich.

Zdražování naopak nechystá Tábor, Jindřichův Hradec nebo Strakonice. “U nás lidé platí 57 korun za metr. Kdybychom zvýšili cenu, příliš nám to do rozpočtu nepřinese, jen by hrozil nárůst dalších neplatičů,“ uvedl starosta Strakonic Pavel Vondrys (SJS).

V Táboře platí nájemci v obecních bytech průměrně 53 korun za metr čtverečních. “Stejnou cenu budou platit i v příštím roce s tím, že někde měli dosud lidé slevu na nájmu, protože bydleli v domech, kde se úpravy předtím nedělaly. Jelikož město provedlo řadu oprav a rekonstrukcí, slevy ve vybraných domech končí,“ uvedl tajemník radnice Lubomír Šrámek.

S cenou hýbat nehodlá ani město Jindřichův Hradec. Zde lidí platí 53 korun za metr čtvereční. O zdražování v první polovině roku 2012 rozhodně neuvažuje.

Autor: René Kekely, Mediafax

Štítky České Budějovice, metr čtvereční, Písek, Otava, dům, Lubomír Šrámek, Jindřichův Hradec, Strakonice, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdražení nájemného v obecních bytech čeká lidi v Českých Budějovicích  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.