Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zemřel předlistopadový nejvyšší představitel katolické církve na jihu Čech

Předlistopadový nejvyšší představitel římskokatolické církve na jihu Čech, monsignor Josef Kavale zemřel v neděli po dlouhém boji s rakovinou v Českých Budějovicích. Na svých internetových stránkách to v pondělí uvedlo Biskupství českobudějovické.

Dvaadevadesátiletý kapitulní vikář, probošt katedrální kapituly Josef Kavale patřil v církvi k jedněm z nejuznávanějších duchovních v Česku, ale také například v sousedním Rakousku či Německu.

Byl podle mnohých také výtečný kazatel. I proto si jej vedení církve v tehdejším Československu s posvěcením Vatikánu vybralo za minulého režimu jako nejvyššího představitele církve na jihu Čech, kde z politických důvodů nesměl být v té době jmenován biskup. Proto od roku 1974 až do začátku roku 1990 spravoval diecézi právě on. Následně se měl stát biskupem, avšak nakonec padla volba na Miloslava Vlka.

Kavale v době svého působení ve funkci kapitulního vikáře vykonával téměř všechny činnosti, které náleží biskupovi, včetně biřmování, či svěcení kněží. Sám byl totalitním režimem pronásledován spíše okrajově.

Od roku 1972 až doposud byl zároveň farářem římskokatolické farnosti sv. Jana Nepomuckého v Českých Budějovicích, jejíž součástí je největší budějovický kostel. Ten nyní prochází rekonstrukcí, o níž Kavale sám usiloval po celou dobu svého působení zde. Posledního půl roku již nemohl ze zdravotních důvodů aktivně vykonávat službu duchovního, nahradil jej tedy kněz, který do farnosti na bohoslužby docházel.

Autor: René Kekely, Mediafax

foto  : Biskupství českobudějovické

Štítky Česko, Josef Kavale, Katolická církev, církev, České Budějovice, Biskupství českobudějovické, Německo, Rakousko, Miloslav Vlk, Vatikán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hawky

Pořád mám v paměti jeho hlas z "půlnočních"....a taky mi křtil manželku a dceru.

Úterý, 23. srpna 2011, 12:58Odpovědět

Zemřel předlistopadový nejvyšší představitel katolické církve na jihu Čech  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.