Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Je se Škodou v Rusku konec?

PR článek

Na počátku března letošního roku reagoval svět balíkem sankcí na invazi Ruska na Ukrajinu. Pozadu nezůstala ani mladoboleslavská automobilka Škoda, která pozastavila nejen svůj prodej vozů na ruském trhu, ale i vlastní výrobu ve dvou výrobních závodech, které jsou na území Ruska. Reagovala tak shodně s celým koncernem Volkswagen. Pro Škodu to samozřejmě představuje citelnou ztrátu, protože ruský trh pro ni byl druhý největší, jsou tu však určitá ale…

Poptávka by pravděpodobně stejně klesla

Samozřejmě, že se bude jednat o citelnou ztrátu v ziscích společnosti, protože jen v loňském roce bylo v Rusku prodáno více než 90 000 kusů nových automobilů značky Škoda. Na druhou stranu by se však do poptávky po nových automobilech promítla současná nejistá ekonomická situace. Ruští občané čelí právě dopadům sankcí, od zemí NATO, ale i mnoha dalších, což se podepsalo i na propadu rublu na světových trzích. Dalším problémem, který by jistě výrobní závody zasáhl, by byl nedostatek kabelových svazků, které byly vyráběny na Ukrajině a v současné době jsou tak tyto díly nedostatkové i ve všech jejích výrobních závodech po světě.

Další nárůst ceny nových i ojetých automobilů

Výše uvedené skutečnosti se jistě projeví v dalším nárůstu cen nových i ojetých automobilů, protože s nedostatkem dílů přichází logický pokles v produkci. Přitom už před invazí na Ukrajinu panoval na trhu nedostatek vozů. V současné době tak zakoupíte vůz o desítky procent dráž než loni touto dobou.

Nezdražují se jen vozy, ale i ceny pojištění

Bohužel v návaznosti na zvýšení pořizovací ceny vozidel vzrůstají i ceny havarijního pojištění a povinného ručení na českém trhu. I v této oblasti si tak v letošním roce můžete připlatit i několik set korun, což je při současné dvouciferné míře inflace velmi nepříjemné. Naštěstí máte k dispozici řadu nástrojů, které vám aspoň v této oblasti mohou pomoci ušetřit. Srovnání pojištění na českém trhu dnes nabízí řada online portálů, a to ve formě velmi praktických kalkulaček, díky nimž získáte prakticky okamžitě přehled, co pojišťovny, za jaké peníze nabízejí. Nejvíce pozornosti je rozhodně potřeba věnovat pojistným částkám, ale i možným připojištěním třeba před živelnou katastrofou nebo úrazovou pojistkou řidiče.

Zjistili jste, že jinde můžete výrazně ušetřit? Přejít k jiné pojišťovně není úplně jednoduché

Někdy mohou být informace, které ze srovnávačů získáte i trochu k vzteku, protože zrušit povinné ručení od jednoho poskytovatele a jen tak přejít není možné. Povinné ručení můžete totiž zrušit jen za určitých podmínek, a ty se vážou k výročnímu datu smlouvy, určitým počtem dnů od oznámení zvýšení pojistného, vznikem pojistné události, prodejem či likvidací vozu nebo jeho dočasným vyřazením z provozu. Podrobnější informace, o tom jak vypovědět povinné ručení naleznete nejen ve smluvních podmínkách jednotlivých pojišťoven, ale i webových stránkách jednotlivých srovnávačů. Vhodné je při výpovědi použít i volně dostupné výpovědní formuláře, které na internetu najdete.

Při výpovědi povinného ručení vždy dodržujte předepsaný postup

V praxi se můžete setkat s názory, že stačí nezaplatit a pojišťovna vám povinné ručení vypoví sama. V tomto případě se však vystavujete nejen riziku, že vám budou účtovány úroky z prodlení, ale i pokuta za provozování vozidla bez povinného ručení. Tato pokuta se pak může vyšplhat až na několik desítek tisíc korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ŠKODA AUTO a.s., Rusko, povinné ručení, ruská invaze na Ukrajinu, továrna, Volkswagen, pojištění, NATO, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je se Škodou v Rusku konec?  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.