Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Automat vs. manuál? Co je lepší?

PR článek

Ať tak či onak, vše má své plus a proti. Jedni nedají dopustit na pohodlnou a bezstarostnou jízdu s automatem, jiní mají rádi vše ve svých rukách. Jaké jsou základní argumenty obou táborů?

Evropa se drží klasiky

Evropa má jakožto starý kontinent často i staré zvyky. Primárně ze setrvačnosti se totiž drží manuální převodovky, zatímco všude jinde ve světě převzal dominanci automat. Ze statistik prodejů aut ale vyplývá, že už i v Evropě, a tedy i v Česku, začíná automatu růst silná fanouškovská základna. Čím si své příznivce získal?

Výhody automatu

Nová auta na prodej s automatickou převodovkou mají dlouhou výdrž a rozdíl v ceně oproti manuálu již není tak markantní. K jejich životnosti také přispívá fakt, že se řidič vyhýbá vlastním chybám, které vedou k poškození automobilu.

Automat má své příznivce primárně u řidičů, které často popojíždějí v mětských kolonách, ale i u těch, kteří jezdí dlouhé vzdálenosti a pohodlí je u nich na prvním místě. Stačí šlápnout na plyn a cestu si jednoduše užít. 

Stále oblíbenější je automat také u začátečníků, kteří si mohou udělat řidičský průkaz přímo jen na automat. Slibují si od toho jednoduchou obsluhu a možnost plně se soustředit na provoz. Je však potřeba si uvědomit, že v budoucnu nebudete moct přesedlat na manuál a odřídit například půjčený vůz. I v případě, že máte za sebou klasické řidičské zkoušky a první auto si pořídíte ve verzi automatu, je možné, že brzy vyjdete ze cviku a manuální převodovku už nebudete chtít ani vidět.

Výhody manuálu

Jste-li nadšenci do řízení a máte rádi maximální kontrolu nad svým vozem? Pak pro vás bude ideální volbou právě manuál. Aut na prodej s manuálem je v České Republice stále většina. Lákadlem je nižší pořizovací cena a levnější servis. Je pravda, že automatická převodovka vyžaduje častější výměnu olejů, ale zase u ní nedochází k poškození vinou zlozvyků řidiče. Převodovce neprospívá vyšlápnutí ve špatný moment, stání na pedálu, používání spojky v kopci místo brzdy a jiné. Tyhle problémy s manuálem nebudete muset řešit. 

​​Zdroj fotografie: Unsplash.com

Spotřeba

Který typ převodovky “míň žere”? Odpověď není zcela jednoznačná. Pokud si pořídíte novější model s pokročilými systémy automatického řízení, bude vaše jízda úspornější než v případě manuálu. U starších vozů s automatem je tomu naopak. Hlavně ve městech totiž neumějí vyřadit na neutrál a jednou tak nepřetržitě. V současné době ale umějí vozy s automatem přeřazovat rychle a efektivně a ztráty z popojíždění doženou při delších cestách.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Automat vs. manuál? Co je lepší?  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.