Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

7 zajímavostí o Ománu, které vás inspirují zem navštívit

PR článek

Omán, země nacházející se na jihovýchodě Arabského poloostrova, je plná nádherných přírodních úkazů a architektonických krás. Jak jsou na tom vaše znalosti o této zemi? Připravili jsme pro vás 7 zajímavých informací, které vás určitě překvapí.

V Ománu nejezdí žádné vlaky

Pokud jde o veřejnou dopravu, možná vás šokuje, že v Ománu neexistují vlaky, a to ani v hlavním městě Muscat! Jediným způsobem dopravy jsou auta a autobusy, obě varianty jsou velmi spolehlivé a pohodlné. Ve skutečnosti je na světě dalších 26 zemí, kde vlaky nejezdí. To se ale možná brzy změní, protože v budoucnu nejspíš vysokorychlostní železnice spojí Omán a Spojené arabské emiráty. Nová železniční trať bude dlouhá více než 1 200 kilometrů a spojí jedenáct měst a oblastí napříč SAE od hranic se Saúdskou Arábií až po Fudžajru na severu.

Starověké venkovní trhy na míle daleko

V podstatě tržiště, která se rozkládají na kilometry daleko. Na mezinárodním trhu si rychle získaly jméno díky dostupnosti a snadnému obstarávání nejrůznějšího zboží od řemeslných výrobků přes potraviny až po šperky. V Ománu je několik souqů, z nichž nejvýznamnější jsou Muttrah souq, Nizwa souq, Hibri souq a Al Husn souq.

Bělostné domy a budovy

Když je člověk najednou obklopen budovami a domy natřenými na bílo, skoro by se spletl, ve které lokalitě se nachází (např. na Santorini). Stavby všeho druhu, od kancelářských komplexů až po nákupní centra, jsou obílené a jakákoliv jiná barva vyžaduje předchozí povolení od vlády s patřičným odůvodněním. To přispívá k neuvěřitelné kráse, kterou vám Omán jako jeden z mála nabízí.

Neexistující míra kriminality

Díky této skutečnosti o Ománu se budete při návštěvě země cítit bezpečně. Zatímco v jiných zemích míra kriminality v průběhu let kolísá, Ománci se mohou pochlubit prakticky neexistující kriminalitou. Důvody jsou připisovány přísnému právu šaría, které je v zemi zavedeno a které vyžaduje přísné tresty za jakýkoliv spáchaný trestný čin. Taková opatření vedla k prudkému poklesu kriminality a slouží k jejímu udržení na uzdě.

Z chatrčí luxusní hotely

Většině lidí neznámá současná síť luxusních hotelů v Ománu nebyla ničím jiným než pouhými chatrčemi, které stály na pobřeží a “kochaly” se výhledem. Tak tomu bylo před rokem 1970. Po tomto období, kdy Omán čelil mohutné vlně modernizace, prošel celý hotelový průmysl, kromě jiných odvětví, revolucí a dosáhl tak svého vrcholu. Dnes jsou ománské hotely definicí luxusu a nabízejí působivou kvalitu služeb, která je světově proslulá.

Údolí a pouště tvoří většinu krajiny země

V Ománu se částečně nachází největší souvislá poušť na světě. Jmenuje se Rub' al Chalí a její rozloha činí asi 251 000 km². Údolí a pouště tvoří 82 % rozlohy země.

Hlavní jídlo dne je oběd

V Ománu je časné odpoledne hlavní čas na oběd. Oběd je považován za největší a nejdůležitější jídlo dne. Typickými surovinami bývá rýže, ryby, maso a pikantní omáčka na bázi rajčat. Nejznámějším chutným jídlem, které si zde můžete dát, je majboos, který rozhodně musíte ochutnat. Kuřecí majboos, známý také jako kabsa, makbūs amachbūs, je oblíbené rýžové jídlo z Arabského zálivu, které se připravuje buď z jehněčího, nebo kuřecího masa. Výraz "Majboos" nebo "kabsa" znamená v arabštině lisovaný. V jednotlivých regionech se mírně liší.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Omán, jídlo, Arabský poloostrov, kriminalita, Spojené arabské emiráty, hotel, Saúdská Arábie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

7 zajímavostí o Ománu, které vás inspirují zem navštívit  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.