Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Nabíjení elektromobilu: Kompletní průvodce pro začátečníky

PR článek

Rozhodujete se, zda investovat do ekologičtější a ekonomičtější budoucnosti? Výborně. Určitě ale máte ohledně vlastnictví elektromobilu spoustu otázek. Jedna z nich se pravděpodobně týká také jeho nabíjení.

Kde a jak nabíjet elektromobil?

Možností je několik. Výběr té správné závisí na vašich každodenních činnostech, dostupné infrastruktuře a také na typu elektromobilu, který si pořídíte.

Pokud se kvůli infrastruktuře nemůžete rozhodnout mezi hybridním nebo plně elektrickým autem, promyslete si cenu nabíjení a ostatních poplatků, které přicházejí s jeho provozem. Dopředu si vypočítejte cenu splátek, náklady na nabíjení, použijte také kalkulačku pro výpočet povinného ručení. Jeho cena se bude lišit podle toho, jaký model si vyberete.

Při výpočtu ceny nabíjení myslete na to, že auto se dá nabíjet několika způsoby.

Domácí nabíjení

  • Běžná zásuvka – nejjednodušší, ale zároveň nejpomalejší způsob nabíjení. Stačí zapojit nabíjecí kabel, který je součástí výbavy vašeho elektromobilu, do běžné elektrické zásuvky. Tato metoda je ideální pro ty, kteří jezdí krátké vzdálenosti a mají možnost nabíjet své auto během noci.
  • Wallbox – specializovaná nabíjecí stanice, která se instaluje na stěnu garáže nebo parkovacího místa. Wallbox nabízí rychlejší nabíjení i další praktické funkce, jako například plánování nabíjení podle tarifů elektřiny.

Veřejné nabíjecí stanice

  • Stanice nízkého napětí – najdete je na parkovištích obchodních center či restaurací. Nabíjení je zde relativně rychlé a pohodlné.
  • Rychlonabíjecí stanice – ideální během delších cest. Umožňují nabít baterii za krátký čas. Jejich síť se v Česku neustále rozšiřuje, ale stále není na úrovni klasických stojanů s fosilními palivy.

Zdroj: freepik.com

Jak správně nabíjet, aby baterie vydržela co nejdéle?

Elektromobily využívají převážně lithium-iontové baterie. Ty mají specifické vlastnosti a určitá omezení. Jednou z nich je životnost, kterou ovlivňuje řada faktorů, včetně způsobu nabíjení.

Baterii nepřebíjejte

Úplné nabití a vybití baterie může zkracovat její životnost. Optimální je udržovat stav nabití mezi 20 a 80 %.

Každé nabití a vybití baterie zahrnuje chemické procesy, které se postupně opotřebovávají. Pokud baterii nabíjíte na 100 %, některé její části budou neustále pod maximálním napětím, což způsobí jejich degradaci.

Vyhněte se úplnému vybití

Pravidelné úplné vybití baterie také může snížit její celkovou kapacitu. Váže se k tomu takzvaný paměťový efekt. Ačkoli se u modernějších lithium-iontových baterií vyskytuje méně často, v minulosti byl znám u nikl-kadmiových baterií. Pokud byste baterii pravidelně používali, dokud není zcela vybitá, mohla by si „pamatovat“ tento stav a časem ztratit kapacitu. Snažte se vždy mít rezervní dojezd.

Používejte originální kabely

Originální nabíjecí kabely pro elektromobily nejsou jen obyčejné kabely. Jsou speciálně navrženy a vyrobeny tak, aby splňovaly přísné bezpečnostní standardy a byly dokonale kompatibilní s vaším konkrétním modelem vozidla.

Originální kabely mají zabudované ochranné mechanismy, které při nabíjení doma zabraňují přehřátí a vzniku požáru. Jsou vybaveny pojistkami a jinými ochrannými prvky, které minimalizují riziko zkratu. Kromě toho zajišťují, že do baterie elektromobilu proudí přesně takové množství energie, jaké potřebuje. Tím udržují celkovou kapacitu baterie v kondici.

Nabíjení plánujte

Při delších cestách s elektromobilem je plánování nabíjení nezbytností. Musíte být připraveni a dopředu si zjistit, kde se nacházejí rychlonabíjecí stanice a jaký je jejich výkon.

Jak plánovat nabíjení

  • Použijte navigaci s podporou elektromobilů: Většina moderních navigací dokáže zobrazit polohu nabíjecích stanic a navrhnout trasu s optimálním počtem zastávek pro nabíjení.
  • Využijte mobilní aplikace: Existuje řada mobilních aplikací, které vám umožní najít nejbližší nabíjecí stanici, zjistit její výkon a dostupnost a dokonce si rezervovat nabíjecí stojan.
  • Nečekejte na poslední chvíli: Neodkládejte nabíjení na poslední chvíli. Pokud se vám baterie vybije uprostřed silnice, může to způsobit nepříjemné komplikace.
  • Mějte po ruce nabíjecí kartu: Většina veřejných dobíjecích stanic vyžaduje platbu pomocí speciální nabíjecí karty.

Ohodnoť článek

Štítky elektromobil, průvodce, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nabíjení elektromobilu: Kompletní průvodce pro začátečníky  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.