Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Domácnost je jako oáza klidu

PR článek

Běžný lidský den je naplněn stresem až po okraj. Přitom stres je prokazatelně škodlivý a může působit zdravotní problémy. Co je nejhorší? Přijít do domů, kde se váš stres ještě zvyšuje. Neporadíme vám změnu partnera ani odložení dětí do babyboxu. To jsou přece jen trochu extrémní řešení. Ale oázy klidu doma můžete dosáhnout i mnohem decentnějšími způsoby, které přenesou pozitivní a uvolněnou náladu na celou rodinu.

Čistota a (umírněný) minimalismus

Občas se mi stává taková věc. Venku je krásné počasí, sluníčko svítí jak zběsilé a o mě se pokouší mrákoty způsobené vztekem. Nebo stresem? Důvod je jasný. Sluníčko totiž velmi jasně ukáže, jak dlouho jsem nevzala do ruky prachovku a vysavač. A vidět to takhle natvrdo… no to není zrovna pohodový start dne.

Pravidelná údržba (například s pomocí zónového úklidu nebo s tipy od e-shopu MKLůžkoviny.cz ) domácnosti byt provzdušní. Bude se vám v něm lépe dýchat i fungovat.

Ale u pár smítek prachu to nekončí a vlastně ani nezačíná. Základem pohodové domácnosti je to, že se v ní můžete volně pohybovat. Nejsem žádnou fanatickou zastánkyní minimalismu. Naopak, poslední dobou trenduje přesný opak – maximalismus. Ale ani v rámci maximalismu byste se ve svém majetku neměli topit. Maximalismus, trochu podobně jako minimalismus, propaguje myšlenku, že bychom doma měli mít věci, které nám dělají radost. Což často neplatí o věcech, které shromažďujeme ze zvyku, „povinnosti” nebo s myšlenkou, že by se jednou mohly hodit.

To jsou jen věci, které nás často nevědomky tíží, čas od času rozčilují a nepustí nás k tomu, co je zrovna opravdu důležité… Vyhraďte si v kalendáři pár hodin týdně, které věnujete třídění svých věcí. Můžete je vzít na swap, prodat na bazaru a koupit si, co vám dělá opravdovou radost, nebo je třeba upcyklovat v něco prospěšnějšího.

Oáza bez rostlin není žádná oáza

Rostliny. Pro někoho zdroj starostí – bez práce to s nimi (většinou) moc nejde. Ale přitom mají tolik pozitivních benefitů nejen pro naše mentální zdraví! Dotek přírody v domácnosti dodá vašemu interiéru pohodovou atmosféru a třeba o takový Pothos se zvládne postarat i takový kytkovrah jako jsem já. A pokud si ani na ten netroufáte, stále můžete sáhnout po umělých květinách, které sice nemají tolik benefitů, ale na psychiku mají podobné pozitivní účinky jako ty pravé.

Pozor, pokud si chcete pořídit živé rostlinky, myslete na děti a domácí mazlíčky. Některé jsou pro ně nebezpečné, a ne všechny rostliny jsou do bytu vhodné.

Obklopte se příjemným materiálem a barvami

Příjemné na dotek i na pohled. Hmat, struktura, vnímání barev… to všechno může mít na naši pohodu až nečekaný vliv. Jen si vzpomeňte, jaké to je zachumlat se v zimě do heboučké deky se šálkem čaje a oříšky. Sáhnout můžete po umělé kožešině, která vás v zimě zahřeje a v létě vám vyvolá úsměv na tváři příjemnou měkkostí, příjemné dece nebo třeba po beránkové mikině, která za pár dní přijde vhod.

Vliv interiéru na psychickou pohodu je opravdu obrovský. Udělejte si to doma co nejpříjemnější, ať se můžete na návrat vždy s pocitem klidu těšit.

Ohodnoť článek

Štítky stres, minimalismus, rostliny, deka, interiér, babybox

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domácnost je jako oáza klidu  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.