Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Časy se mění a my s nimi

A jak s rodinou trávíte čas vy?

Nedávno jsem seděl doma při jarním večeru a vzpomínal na dětství. Na to, jak jsem se těšil do školy, jak jsem doma dělal domácí úkoly a těšil se domů s dobrou známkou v žákovské knížce.

Za odměnu mne rodiče brali do přírody na výlety. Jezdili jsme na kole za babičkou, nebo autem na víkend na Lipno, kde máme chalupu.

Ty časy jsou dávno pryč. Když mi bylo 16, měl jsem jiné starosti a místo víkendů na Lipně s rodiči jsem trávil čas ve městě s přáteli. Po 18tém roku života přišly diskotéky a já na Lipno jezdil více a více nerad.

Dnes je tomu již 15 let. A můj život se otočil. Chodím do práce, vydělávám peníze, ale vše bych dal za to, abych mohl jezdit na Lipno co nejvíce. S postupem věku mi přijde stále divnější, jak je možné, že dnešní rodiče nechodí s dětmi do přírody, neberou je tolik na výlety. Ale víkendy s nimi tráví po obchodních a zábavních centrech.

Když jsem se zeptal známých, jak to vidí, bylo mi odpovězeno, že ne každý má peníze na to jezdit s dětmi na výlety, jelikož je to nákladné. Tím mi chcete naznačit, že den strávený v nákupním centru je zdarma?

Tak schválně. Necháme- li dívat se v sobotu děti do oběda na televizi a pak s nimi vyrazíme směr nákupní centrum „Géčko“ minimálně z vás vytáhnou sekanou v housce. Čtyřčlenná rodina to má již za 100 korun a to ještě nemáme limonádu, jelikož se samozřejmě taková sekaná na sucho jíst nedá. „Bum“ a jsme tam za dalších 120 korun. Silně pochybuji, že se nepůjdeme podívat do obchodu, kde si při toulání mezi regály uděláme nákup věcí v „akci“ které vlastně nepotřebujeme nejméně za 500 korun. Je odpoledne a vyrážíme z nákupního centra pryč. „pojďme se podívat na zvířátka do zverimexu“ žadoní děti. V okolí se přeci nejeden nachází. Žel bohu, nejen zverimex. Je zde také prodejna zahradní techniky. Sice nemáme zahradu, ale podíváme se, co je „trendy“ a jak na tom vlastně jsou ty zmiňované slevy, které na nás chrlí televize. Maminka si koupí nějaká semínka do truhlíku na balkon za 40 korun, taťka ochranné brýle za 120 korun a dětem aby ústa zacpali koupí každému nafukovací hračku k rybníku kus za 120 korun. Na závěr je vyfotí na zahradním traktůrku, který děcka na památku poškrábou, a jede se domů.

Suma sumárum 1120 korun za jedno odpoledne. Pardon, zapomněl jsem započíst pohonné hmoty. Ano tak jsme tam přinejmenším za 1320korun.

Rozumím tomu. 1320 korun vlastně nezaplatí výlet vlakem popřípadě na Kleť, kde by si celá rodina dala třeba polévku a nějaký nápoj? Dle mého názoru by ještě rodina ušetřila a udělala něco pro své zdraví, nadýchala se čerstvého vzduchu a uklidnila nervy.

Každý dle svého uvážení. Já osobně lituji toho, že jsem roky pubertálního vzdoru litoval cest do přírody a jakéhokoliv pohybu na čerstvém vzduchu mimo obchoďáky.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Blog, rodina, výlet, Vodní nádrž Lipno, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Časy se mění a my s nimi  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.