Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Celý život na cestě – Jan Nepomuk Neumann

Patron českobudějovického Biskupského gymnázia, Jan Nepomuk Neumann, byl v mnoha ohledech výjimečným člověkem.

Narodil se 28. března 1811 v Prachaticích. Jeho otec pocházel z Bavorska, matka byla Češka. Jan přišel na svět jako třetí ze šesti dětí. Oba rodiče byli hluboce věřící lidé a víru svým dětem předávali. Po ukončení základní školy v rodném městě pokračoval Jan studiem piaristického gymnázia v Českých Budějovicích. Se zvláštním zájmem studoval latinu a řečtinu, ale také přírodní vědy. V té době začal uvažovat o kněžství. Proto si po maturitě podal přihlášku do kněžského semináře v Budějovicích a druhou ke studiu medicíny v Praze. Do semináře byl ke svému překvapení přijat, a tak se rozhodl jít dál tímto směrem. Pro nedostatek prostoru ve škole musel studovat dálkově, nicméně dařilo se mu to s vynikajícími výsledky.

Jednou se mladému bohoslovci dostal do rukou časopis „Annale Leopoldinae“, ve kterém se dočetl o misiích v Severní Americe. Svědectvím o této činnosti byl natolik zaujat, že pocítil touhu věnovat se jí ve svém budoucím povolání. Aby se na ně dobře připravil, učil se ve volném čase anglicky a španělsky od zahraničních dělníků v jedné továrně. Teologii zdárně dostudoval, ale bohužel se v české církvi setkal s neochotou světit nové kněze kvůli jejich nadbytečnému počtu. Cesta ke kněžství se mu otevřela teprve, když biskup z New Yorku, Jean Dubois, požádal dopisem cizí země o vyslání kněží, kteří by byli ochotni pečovat v Americe o rostoucí menšinu německých přistěhovalců. Jan vydávaje se za tímto cílem opustil vlast bez rozloučení s rodiči, protože je svým odchodem nechtěl zarmoutit. Aby je upokojil, napsal jim, že jde tam, kam ho posílá Bůh. Cesta lodí přes oceán pro něj byla náročná. Do New Yorku vstoupil v otrhaných šatech, bez peněz, zato však s velkým odhodláním sloužit potřebným. 

Na svěcení nemusel dlouho čekat. Přijal ho 25. června roku 1836. Hned nato byl pověřen službou na rozsáhlém území v okolí města Buffalo. Staral se o mnoho přistěhovaleckých rodin, nejenom z Německa. Byl velmi zasažen drsnými podmínkami, v jakých tyto rodiny žily, proto se snažil pomáhat jim duchovně i hmotně. Pro děti přistěhovalců budoval školy, aby jim umožnil získat vzdělání a spolu s ním i lepší životní postavení. Tehdy se také sblížil s místními indiány.

Protože cítil potřebu duchovního zázemí a společenství, požádal o přijetí do Kongregace Nejsvětějšího Vykupitele. Byl přijat s radostí, a tak se ve věku 31 let stal řeholníkem, redemptoristou. Následně se podílel na pastoraci v Baltimoru. Zanedlouho byl zvolen představeným řeholního domu v Pittsburgu. V letech 1847 – 1849 stál v čele celé redemptoristické misie v Americe. Vedle jiného se věnoval i řeholnicím, které zval, aby se staraly o jím zakládané školy, sirotčince a nemocnice. Ačkoliv o to nijak neusiloval, byl pro své mimořádné schopnosti zvolen filadelfským biskupem, jímž se stal v den svých 41. narozenin. I jako biskup sloužil těm nejpotřebnějším a nadále o ně všemožně pečoval. Založil tolik škol, že je považován za zakladatele amerického katolického církevního školství. Snažil se též o zmírnění projevů rasismu. Na všech místech, kde působil, se přičiňoval o obnovu duchovního života.

Zemřel nenadále, 5. ledna 1860, tedy v nedožitých 49 letech. Právě se vracel z pošty, když se mu zastavilo srdce. Tehdejší baltimorský arcibiskup Francis Patrick Kenrick o něm prohlásil, že ani nemohl zemřít jinak než na cestě. Byl totiž neustále na cestě k Bohu, po které neúnavně vedl i všechny kolem sebe.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Kateřina Brichcínová

Štítky blog, S. K. Neumann, Biskupské gymnázium, Jan Nepomuk Neumann, České Budějovice, New York, Bavorsko, Amerika, Praha, Prachatice, Francis Patrick Kenrick, Jean Dubois, Severní Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celý život na cestě – Jan Nepomuk Neumann  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.