Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Kulturní dům Slavie má za sebou významný den

Stavební společnosti převzaly v úterý 30. května od města kulturní dům Slavie a rekonstrukce, na které jsem pracoval od roku 2019, tak začala. Slavie a Budějovičáci na tuto chvíli čekali 30 let, o to větší je moje radost v současnosti, protože se mi podařilo zlomit „kletbu“, která se nad ní vznášela.

Stavební společnosti převzaly v úterý 30. května od města kulturní dům Slavie a rekonstrukce, na které jsem pracoval od roku 2019, tak začala.

Slavie a Budějovičáci na tuto chvíli čekali 30 let, o to větší je moje radost v současnosti, protože se mi podařilo zlomit „kletbu“, která se nad ní vznášela. Pokusů více či méně zajímavých bylo několik, všechny neúspěšné a několikrát dokonce hrozilo, že město Slavie zbaví.

V roce 2018 jsem ve volebním programu Občanů pro Budějovice slíbil, že Slavii opravíme a doplníme o další křídlo. V roce 2019 jsem předložil návrh, abychom na rekonstrukci Slavie vyhlásili mezinárodní architektonickou soutěž, která bude – v Budějovicích zcela poprvé – vedená formou soutěžního dialogu. Pro mne obrovská a nová zkušenost a to i díky výbornému týmu Igora Kovačeviće, který soutěžní dialog vedl.  Neméně tak soutěžní poroty a zcela poprvé v budějovické politice se dialogu účastnili rovněž zástupci všech zastupitelských klubů včetně opozičních.

Ze soutěže vyšlo vítězně sdružení atelierů Chaix&Morel et Associes z Francie a ateliérů Proksa Architects a CA Pichler z Rakouska. Rok na to jsme měli územní rozhodnutí a jeli jsme další etapu projektové dokumentace pro stavební povolení a provedení stavby. To vše díky skvělé spolupráci nejenom s architekty, ale také s Martinem Kolářem, praktikem pro provoz podobných objektů, s budějovickou společností Mauring, která zajišťovala kompletní inženýring, a s kolegyní Janou Kubíkovou z investičního odboru na radnici.

Neobvyklé na Budějovice také bylo to, že se všechno odehrálo přesně podle harmonogramu, který byl součástí nabídky vítězů soutěže. Územní a pak stavební povolení proběhlo hladce a od soutěže z roku 2019 jsme se dostali až k vyhlášení výběrového řízení na zhotovitele stavby v roce 2022, které bylo potvrzeno 2023. A mezitím jsme díky aktivitě kolegyň z odboru veřejných zakázek a rozvoje sehnali na stavbu státní dotaci 177 milionů korun.

Napadá mě, že i kdyby se mi v předchozím volebním období povedla jenom ta Slavie, i tak by to byl  megaúspěch. Slavie je největší městskou investicí na posledních téměř 25 let. Jo, mám fakt radost a těším se otevření nové Slavie.

Autoři | Foto Archiv Juraj Thoma

Štítky Blog, české budějovice, kulturní dům, slavie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kulturní dům Slavie má za sebou významný den  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.