Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Jak zvýšit důvěru v politiku

Rekordně nízká důvěra v politiky a v politiku jako celek začíná být nebezpečná pro stát. Co mohou politici udělat, aby jim a systému lidé zase začali věřit? Vysvětlím.

Autorem textu je firemní sociolog Vojtěch Bednář. Specializuje se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Učí manažery na všech úrovních pracovat s lidmi tak aby firmu vnímali jako součást svého života. Více na koment.cz.

I když největší díl zodpovědnosti leží samozřejmě na vládě, za současnou situaci nese svůj díl zodpovědnosti i pozice, zejména ta parlamentní. Pokud se má Česká republika někam posouvat, pokud má fungovat v náročném prostředí a v tvrdé konkurenci mocenské i ekonomické, její systém potřebuje důvěru občanů.

Politická opozice vidí v současných problémech svou příležitost proti vládě. Je to pochopitelné, může ukazovat na všemožné nedostatky její práce. Měla by si ale uvědomit, že neoblíbenost vlády neznamená automaticky oblíbenost její a to ani v případě, že ji „vycházejí“ průzkumy preferencí. V reálné praxi by velmi pravděpodobně dělala mnoho kroků podobných těm, které dělá současná vláda a lidé to samozřejmě bez ohledu na to, co slibuje vědí. Prostor by tak, pokud se něco rychle nezmění, mohli dostat političtí extrémisté.  A to si nepřeje vůbec nikdo.

Proč to říkám? Protože pokud chceme zvýšit důvěru občanů v politiku je nezbytně nutné, aby všichni, kterých se to týká začali spolupracovat na společném prospěchu a přestali se při každé příležitosti očerňovat a nálepkovat. Nic se tak nevyřeší.

Co je třeba udělat?

  • Stanovit jednoznačný, smysluplný a dosažitelný strategický cíl, ke kterému by se Česká republika měla ubírat a na kterém bude existovat shoda napříč různými názory.
  • Deklarovat, že na všech důležitých krocích; třeba na penzijní reformě, nebo na strategii pro snižování státního zadlužení, se bude hledat shoda mezi těmi u vlády a těmi v opozici, protože jakmile si své role vymění, existuje reálná šance, že „nová“ vláda zvrátí vše, co provedla ta předchozí.
  • Ten kdo vládne, bez ohledu na to, kdo to je, se zaváže všechny dílčí kroky provádět jako pro-sociální. Sociální integrita má absolutní přednost nad fiskální zodpovědností a to platí jak pro levici (která tímto heslem žije až nestřídmě), tak pro pravici.
  • Ten kdo je v opozici má kritizovat kroky a práci toho, kdo vládne a to tak, že navrhuje své vlastní. Nikdy by se neměl snažit špinit nebo snižovat konkrétní osoby politiků a už vůbec by neměl napadat nezávislé instituce jako jsou soudy, nebo média, a obviňovat je z toho, že straní tomu druhému. Opět je jedno, kdo konkrétně to právě je.
  • Ten kdo vládne musí své kroky vysvětlovat. Jasně, přehledně, smysluplně a hlavně s ohledem na to, co konkrétně dobrého každý konkrétní krok přinese pro konkrétní životy občanů a to nejenom „spřízněných“ voličů, ale všech. Obecné fráze typu „děláme to pro budoucnost“ jsou neuvěřitelné, nekredibilní a nesmyslné protože drtivou většinu občanů zajímá to, co je teď.

Takových bodů existuje samozřejmě mnohem více, zde jsem se snažil vyjmenovat ty základní. Pokud se na nich politici dokáží dohodnout a hlavně, pokud se dle nich dokáží začít chovat, důvěra nejen ve vládu, ale ve vládnutí jako celek, v politický systém a prostředí. Jedině tak se nejenom posuneme dál, ale dost možná že zachováme i svou integritu a dosavadní existenci.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytnuta Vojtěchem Bednářem

Štítky komentář, Vojtěch Bednář, sociolog

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

badaxe badaxe

Kdybych mohl, dám tak 3%. Je to snůška prázdných keců a nesmyslů z nějaké příručky pro managory, právě podobnými pitomostmi se nejspíš Fiala a jeho banda řídí a proto dopadají jak dopadají, tedy na hubu. Ta 3% jsou jen za pravopis, obsahově je to za nulu.

Pondělí, 11. prosince 2023, 12:43Odpovědět

KOMENTÁŘ: Jak zvýšit důvěru v politiku  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.