Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Krize Dynama. Klub zapomněl, že k fotbalu jsou potřeba peníze a dobré vztahy

Dynamo kleslo na dno. Českobudějovický klub je poslední, prohrál sedm ligových utkání v řadě, na hřišti hoří v obraně a na Střeleckém ostrově zavírá sektor pro domácí kotel. Teď navíc musí vedení hledat nového trenéra. Jihočeši prožívají složité období a naděje na zlepšení není velká. Dojde v zimě k zemětřesení?

Podle deníku Sport včera skončil v českobudějovickém Dynamu trenér Tomáš Zápotočný. Bývalý zkušený fotbalista měl rezignovat po domácí prohře 0:2 s Hradcem Králové. Jihočeský klub ve čtvrtek ráno informaci potvrdil.

Z klubu, který do ligy patří, se stal klub, který je k smíchu. Přesně tak se během krátké chvíle změnilo vnímání Dynama napříč českou fotbalovou komunitou. 

Autorovi těchto řádků se tato slova nepíšou snadno. Vždyť to není tak dávno, kdy sledoval utkání se Sokolovem, Třincem či Chrudimí společně s několika stovkami dalších diváků.

Během posledních let Dynamo zamířilo výš. Jihočeši postoupili do ligy, rekordně prodali Fortune Basseye do Maďarska, s fanoušky si užili fantastický obrat proti Slovácku, dlouho nemyslitelnou výhru na hřišti pražské Sparty či vítězství proti Slavii. Teď se ale zdá, že klub míří strmě dolů. Stihne vedení zatáhnout za ruční brzdu včas?

Na hřišti se týmu nedaří, v obraně kupí jednu chybu za druhou a slovům Tomáše Zápotočného, že "takhle se liga hrát nedá", musí dát všichni za pravdu. Výsledkovou krizí si ale prošla řada tuzemských klubů a řada z nich se z ní dostala, ukázkou budiž dlouho odepisovaný Zlín. 

Fotbal je politika

Dynamo by mohlo - a nyní podle všeho musí - v zimě obměnit kádr a vehnat do kabiny nový impuls třeba v podobě větší hráčské konkurence. Ve veřejném prostoru se však stále častěji objevují spekulace nad finanční situací klubu.

Majitel Vladimír Koubek se opakovaně netají stížnostmi v podobě nedostatečné podpory. Část partnerů podle něj odešla s některými osobnostmi z bývalého vedení klubu. To řekl při nedávné besedě s permanentkáři. Vladimír Koubek opět opakoval, kolik musel investovat ze svého, tím se ale situace nevyřeší. 

Výsledková krize, přestupy i nový partner. Vedení Dynama se potkalo s fanoušky

Necelá dvacítka permanentkářů využila možnost popovídat si s vedením českobudějovického Dynama. Majitel klubu Vladimír Koubek, sportovní vedení i trenéři odpovídali na otázky, které se týkaly současné výsledkové krize, přestupů i plánů do...

Významné postavy Jihočeškého kraje či fotbalového prostředí se mezitím netají kritikou toho, jakým způsobem je klub veden. Nehezky o klubu mluví šéfové velkých jihočeských firem a není to tak dávno, kdy se do vedení Dynama pustil například šéf Slavie Jaroslav Tvrdík. 

Výsledkem může být jediný scénář - nedostatek financí a špatné vztahy s partnery. Fotbal je politika. Tomu, kdo tohle nepochopí, se může stát, že ho ti silnější jednoduše nechají vykrvácet. A právě tohle Dynamu hrozí. 

Naděje zůstává 

Plány vedení českobudějovického klubu jsou bezpochyby chvályhodné. Hrát atraktivní fotbal, který bude bavit, využívat odchovance, pracovat ve větší míře s akademií, směřovat k samofinancovatelnosti. To všechno jsou scénáře, které nejsou v tuzemském prostředí nereálné a Dynamo má k tomuto cíli bezpochyby velké předpoklady. Možná vůbec největší mimo českou top trojku. K tomu jsou ale potřeba výsledky, peníze a kvalitní management.  

Začátkem řešení problémů je přiznat si chybu. To by teď měli Jihočeši udělat. Dynamo se musí přestat stavět do role ublížence. Je třeba sednout ke stolu a s maximální mírou sebekritiky se pokusit o urovnání vztahů s fanoušky, partnery i ostatními kluby. 

S ohledem na současnou situaci klubu je zarážející, že vedení stále nevyužilo jedné z lukrativních nabídek na vstup velkého strategického partnera. Jednání nicméně údajně stále pokračují. 

Dynamo nyní míří do velkého průšvihu. Pro fanoušky tu však může být stále velká naděje. Klubu může pomoci potenciál, o kterém se dlouhodobě mluví. Nadstandardní stadion, akademie, kterou může závidět většina českých klubů, žádná prvoligová konkurence napříč celým Jihočeským krajem a velký počet potenciálních partnerů, o které by se Dynamo mělo přetahovat pouze s Motorem. To všechno je mix, který stále láká velké hráče. Zda budou muset počkat na to, až klub vykrvácí, je nyní ve hvězdách. 

Držím Dynamu palce. Pořád tady jsou lidé, kteří to s klubem myslí dobře a přejí mu jen to nejlepší. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky dynamo, fotbal, sport, české budějovice, komentář, fortuna liga

KOMENTÁŘ: Krize Dynama. Klub zapomněl, že k fotbalu jsou potřeba peníze a dobré vztahy  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.