Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Betlém se třemi Ježíšky

Milí přátelé, sváteční adventní čas se rozběhl a rychle se blížíme ke dni, kdy se v prostorách kostela sv. Rodiny rozezní charakteristické zvuky jediného českobudějovického mechanického betléma. Ty zvuky, které poprvé slyšeli před více než sty lety naše prababičky a pradědové, a které určitě uslyší i další a další generace „Budějovičáků“.

Kdyby tak Alois Vojar, kotlář z Brna, tušil, kolik malých i velkých se bude s úžasem dívat na jeho výtvor! Jsem si jistý, že by měl velkou radost. Myslím ale, že bude pro některé z vás překvapením, že pan Alois nám přichystal ve svém betlému více Ježíšků. Umístil zde celkem tři. Kde je můžeme nalézt?

Prvního Ježíška najdeme téměř okamžitě, toho nelze přehlédnout – kolébka s malým miminkem upoutá hned naši pozornost. Pokud se budeme pozorně dívat, tak zjistíme, že se hlavička v kolébce občas trochu pohne. I na to pan Alois myslel.

Druhého Ježíška nalezneme spolu s Pannou Marií na oslíku, kterého za ohlávku vede sv. Josef. Ano, jedná se o útěk do Egypta před Herodem. Pokud hned neuvidíme utíkající svatou rodinu, chvilku vyčkejme, protože se opět jedná o pohyblivé figurky, které se cyklicky zjevují v horní části betléma.

A dostáváme se ke třetímu Ježíškovi. Zde již vidíme staršího chlapce, Ježíše, jak pomáhá svatému Josefovi v jeho dílně. Zde se Alois Vojar držel Markova evangelia, ve kterém se můžeme dočíst, že se Ježíš vyučil tesařem. Dílnu nalezneme v levé části betléma a obě zde umístěné figurky jsou pohyblivé.  

Milí přátelé, přijďte se podívat do kostela sv. Rodiny na Senovážném náměstí a nebudete zklamáni. Pokud si svou návštěvu naplánujete na 4. ledna odpoledne, tak je na Biskupském gymnáziu den otevřených dveří. Kromě prohlídky betléma budete moci po schodech vystoupat až ke krovu kostela sv. Rodiny a obdivovat tak tesařské umění našich předků. A navíc - ve školní jídelně bude pro návštěvníky otevřena kavárna. Takže 4. ledna odpoledne na shledanou!

P.S. U dobrých knihkupců nyní naleznete knihu České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka. Nechci Vám nic našeptávat, ale 100 našich nejlepších příběhů je hezký dárek pro všechny budějovické patrioty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Martin Maršík, Milan Binder, blog, betlém

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Betlém se třemi Ježíšky  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.