Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Plná miska granulí po celý den je chyba. Jaké je správné dávkování a jak často krmit psa?

PR článek

Krmíte vašeho psa stylem, že má neustále granule v misce (co kdyby měl náhodou hlad?!), nebo pravidelně dávkujete a vážíte mu krmivo jak ráno nebo/i večer? A kolik by toho za den měl pes sníst?

Ahoj človíčku,

každý pes je originál a jeho požadavky na krmivo se od ostatních psů liší. Pozornost byste měli věnovat zejména kvalitě krmiva, správnému množství, ale i pravidelnosti.

Pokud pes dostává odpovídající množství kvalitních granulí, pokryjí mu dostatek všech potřebných látek i energie.

Jak často a kdy krmit psa

Záleží na věku, aktivitě a stavu psa. Důležitá je také pravidelnost. Psi mají rádi rutinu. Stanovte si časy krmení, které dodržujte. Pes se nebude zbytečně stresovat a jistě uvítáte i pravidelnost týkající se jeho vylučování.

① Štěně

Štěňata je potřeba krmit častěji menšími porcemi. Více se o krmení štěňat dozvíte u specializovaného obchodu s chovatelskými potřebami VášChovatel.cz v článku 11 doporučení jak správně krmit štěňata".

 Do 2 měsíců věku: 4x až 6x za den

● Od 2 do 4 měsíců: 4x za den

● Od 4 do 8 měsíců: 3x za den

 Od 8 měsíců: 2x za den

② Dospělý pes

Co se týče otázky četnosti krmení dospělých psů, většina páníčků se zde dělí na dva tábory. Jedni jsou zastánci striktního krmení 1x denně, druzí upřednostňují 2x denně. Vyzkoušejte, který způsob sedí vám a vašemu pejskovi lépe. Pouze u velkých plemen náchylných na torzi žaludku dejte přednost dvěma porcím za den. Ideální je menší část krmné dávky ráno, větší část večer.

③ Psí senior

O tom, v kolika letech se z pejska stává senior, rozhoduje jeho rasa. Čím menší pes, tím později u nich jejich seniorské období začíná. U malých plemen je to kolem 8 let, u středních v 7 letech, u velkých psů v 6 letech a u obřích plemen dokonce už ve věku 5 let. Pejsky seniory krmte 2x až 3x za den. Více se o krmení pejsků seniorů si přečtěte v tomto článku: Kdy začít psa krmit granulemi pro seniory?"

④ Březí a kojící feny

Tyto fenky potřebují více energie, živin a častější příjem potravy. Krmte je 2x až 3x za den.

⑤ Aktivní a pracovní pes

Psy v zátěži krmte 2x denně (možno i 3x), ale nezapomeňte po jídle dodržet 2 hodiny klidu. Čtěte také náš další článek na téma „Jak pečovat o psího sportovce? Výživa, opěrný aparát, pohybový režim a další".

Četnost i množství krmiva přizpůsobte vašemu psovi na míru. Jiné požadavky má štěně, domácí nebo aktivní pes.

Dvě hodiny klidu po jídle

Ať je váš pes jakkoli velký a jakéhokoli věku, vždy dodržujte po krmení dvouhodinový odpočinek. Žádné běhání, blbnutí... nechte ho relaxovat.

Stále plná miska?

Veterináři nedoporučují nechávat psům granule (nebo jakékoli jiné krmivo) v misce po celý den. Psi patří mezi přirozené lovce větších kořistí, takže jim stačí krmení 1x až 2x za den. Je to pro ně mnohem přirozenější než nonstop raut v podobě plných misek dostupných celý den. Zvyšujete tím také riziko vzniku nadváhy.

Krmivo by mělo zůstat v misce nejdéle půl hodiny. Pokud se stane, že ho pes nesní, jídlo odstraňte a další porci mu předložte až v obvyklou dobu krmení. Zabráníte tím i vybíravosti psa, který může čekat, jestli mu kromě granulí nepřistane ještě jiná dobrota. A nezkušený páníček pak řeší zdánlivý problém nechutenství, a přitom se často jedná o pouhou vybíravost.

Dodržujte rutinu - stejný čas i místo krmení.

Určení denní krmné dávky

Na každém obalu granulí najdete krmnou tabulku. Řiďte se jí, ale zároveň přizpůsobte typ a množství krmiva věku psa, jeho pohybové aktivitě i ročnímu období. Můžete chlupáčovi vybrat granule pro štěňata, pro dospělé psy, seniory, dietní, pro kastrované psy, alergické psy atd. Domácí psi s nízkým energetickým výdajem budou logicky potřebovat méně potravy než pracovní a sportovní psi. Pokud chováte chlupáče celoročně venku, zvyšte mu na zimu krmnou dávku klidně až o 30 %. Můžete mazlovi také pořídit krmivo pro aktivní psy. Často jsou tyto granule označeny pojmy sport, maintenance, energy, performance a endurance.

K přesnému dávkování granulí pro psy vám pomůže i speciální odměrka na krmivo.

Při krmení vašeho psa nezapomínejte, že mírná podváha je lepší než mírná nadváha. I lehká nadváha může život vašeho psího miláčka zkrátit o několik měsíců i let, kterých se štíhlý pes a pes s normální váhou může dožít.

Krásný den všem přeje Váš Chovatel!

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky pes, krmení, krmivo, vášchovatel, granule, dávkování, miska, štěně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plná miska granulí po celý den je chyba. Jaké je správné dávkování a jak často krmit psa?  |  Chovatelka  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.