Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Radeckého ulice se v roce 1919 přejmenovala na Sokolskou. Připomínala staré mocnářství

Tradiční čtvrteční seriál Drbna historička nechybí ani tentokrát. Jan Schinko se vrátil na Radeckého třídu, která byla v roce 1919 přejmenována. Ještě ale ne na Žižkovu.

Fotograf po roce 1909 zachytil Radeckého třídu (dnes Žižkovu) od ulice Dvořákovy směrem do města, přesněji na Radeckého náměstí (dnes také Žižkova). Tramvaj podle málo znatelné lyrovité kladky jede na Radeckého náměstí do stanice U Černého koníčka. Za odjíždějící tramvají si na vozovce dvě dámy poskytují důležité místní informace. V popředí dětská postava nestojí čelem k fotografovi, jak by se dalo očekávat. Světlá vozovka dělá světlé prostředí. Asfalt je ale pohodlnější.  

Kasárny po obou stranách vytvořily první půdorys ulice. Vpravo zeměbranecké kasárny z roku 1887, vlevo kasárny císaře Františka Josefa I., které se stavěly v letech 1890 až 1892, ale pojmenovány byli už předem v roce 1888 u příležitosti 40. výročí od jeho nástupu do funkce. Tyto kasárny se stavěly podle projektu městského stavebního úřadu pod vedením Ludwiga Hacka, který mimo jiné prosazoval rozšířit vjezdy na náměstí a spojit Sokolský ostrov s městem zasypáním dnešního slepého ramene.

V čase, kdy se stavěly zeměbranecké kasárny, stanovila radnice pro nově vznikající ulici název Radeckého třída (Radetzkystrasse). V domovní čáře až na roh Jeronýmovy ulice se začaly stavět dvoupatrové domy s historizujícími štukaturami, čímž vznikla výstavní málem velkoměstská třída pohledově okázalejší než Lannovka. Radeckého však končila na Radeckého náměstí a do města vedla klikatě. Lannovka se tím postupně stala (zásluhou také nového nádraží – 1908) významnější.

V lednu 1919 byla Radeckého přejmenována na Sokolskou. Komise radnice pro přejmenování ulic uvedla, že název Radeckého by připomínal staré mocnářství. Generál a polní maršál Radecký se však může připomenout, že také u nás měl ulici (v Praze a jinde měl i pomník). Zase tolik českých maršálů v 19. století nemáme. Mladý Radecký dělal pobočníka generálu Laudonovi. Dodnes se hraje slavný pochod Radeckého od Johanna Strausse st. z roku 1848, který jej složil u příležitosti vítězství Radeckého nad italskými revolucionáři a Sardinií. Laudon je také zhudebněn.

Josef Václav Radecký z Radče se narodil dne 2. listopadu 1766 na zámku Třebenice. Když rodiče zemřeli, byl vychován u dědy v Praze. Studoval gymnázium v Panské ulici v Praze, v Brně rytířskou akademii a ve Vídni. Ke generálovi Laudonovi se dostal poté, co se vyznamenal v bojích s Osmanskou říší v letech 1788 a 1789. Několik let působil v Olomouci, kde se staral také o město. Nechal vysušovat mokřady v okolí, sázet stromy a snažil se o lepší zdravotní podmínky obyvatel.

Polní maršál a český šlechtic Radecký zemřel dne 5. ledna 1858 v Miláně, když ve své rezidenci uklouzl na navoskované podlaze, zlomil si krček stehenní kosti a na následky skonal. Název ulice Radeckého nevyhovoval a název Sokolská také ne. V roce 1955 radnice zrušila ulici Sokolskou a přifařila ji k Žižkovo třídě. Vznikla tak v půdorysu několikrát lomená ulice, nehledě na nesourodost a historii.   

V červnu 1968 uložila radnice pracovní komisi pro názvy ulic, aby zvážila změnu Žižkovy, nebo ponechat název pro celou klikatou ulici. To byla šance pojmenovat bývalou Radeckého a Sokolskou nově, protože nesouvisí se Žižkovo třídou. Bývalé Radeckého a Sokolské náměstí už dost dobře nazvat jinak nešlo, poněvadž tam stál od roku 1959 pomník Jana Žižky z Trocnova. Komise ale byla zrušena po 21. srpnu 1968.

Kolorit Radeckého ovlivňovalo vojsko v pestrých uniformách. Když vojáci pochodovali a zpívali, byli oblíbeni. V restauraci U Srdíčka na Lannovce už tak ne. Velitelství muselo mužstvu vyvolávající tam šarvátky restauraci zakázat.

Autoři

Štítky Josef Václav Radecký z Radče, radnice, Praha, František Josef I., Johann Strauss mladší, Jan Žižka z Trocnova, Vídeň, Milán, Osmanská říše, Sardinie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radeckého ulice se v roce 1919 přejmenovala na Sokolskou. Připomínala staré mocnářství  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.