Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Němci měli v Budějcích svou vlastní ulici. Jmenovala se Elitegasse

V pravidelné čtvrteční rubrice Drbna historička přináší Jan Schinko na konci ledna pohled do minulosti ve Střelnická ulici. Ta je v současné době známá jako třída 28. října.

V roce 1875 stanovila radnice názvy ulic, které se do té doby nazývaly hovorově někdy různě, anebo jedna ulice mívala až tři názvy. Ulice, která vedla od sousoší P. Marie a ústavu hluchoněmých na sever, dostala jméno Střelnická. Stálo v ní jen pár domů po pravé straně v okolí ulic Hrnčířské (dnes Smetanova) a Skuherského. Ke konci 19. století se zde postavily výpravné domy s historizujícími fasádami, jimiž se stala ulice nejmodernější ve městě. Zaostávala i Lannovka.

Zámožnými investory a obyvateli byli převážně Němci, kteří „svou“ ulici nazývali Elitegasse, ale nejméně polovina ulice byla česká, o čemž svědčí prosperující české hostince U České koruny, U Kacovských a za rohem vpravo ve Smetance U Mičanů. Zrovna u Mičanů meškal kdysi spisovatel Jaroslav Hašek (jako obvykle neplatil, na to si našel jednoho vašnostu). Ulicí také chodili studenti do české reálky, která opticky ulici vzadu od roku 1893 uzavírá. 

V roce 1891 navrhl Adolf Haas na zasedání obecního zastupitelstva prodloužit (ve skutečnosti prorazit) Střelnická ulici až na Pražskou, případně jen na Pekárenskou. Zastupitelé návrh neschválili, ale ani nezamítli. Uložili ho a vedli dál „v patrnosti“, než se vyřeší problémy s vykupováním pozemků. Matice školská zatím koupila pozemky a na nich v letech 1892 a 1893 postavila českou reálku. Adolf Haas svůj výstavní dům s dvěma věžemi na rohu Střelnické (dnes sídlo policie) z roku právě 1891 potom v roce 1892 pronajal eráru pro potřeby okresního hejtmanství.

Název Střelničná souvisel s tradiční střelnicí budějckých ostrostřelců na prostoru mezi Mariánským náměstím a Pražskou. Spolek ostrostřelců měl své lidi i na radnici, ale kvůli bezpečnosti stále se rozšiřujícího města na Pražském předměstí musel střelnici opustit. Přestěhoval se na ostrov u vodárny, který se pak nazýval a stále nazývá Střelecký ostrov. Na Mariánském náměstí podél Pražské se potom postavila Budějcká pivnice, později Metropol a vedle Bio Grand.  

V roce 1921 byla Střelnická přejmenována na třídu 28. října s odůvodněním, že před budovou okresního hejtmanství se odehrála část událostí v říjnu 1918, které vedly k rozpadu c. k. V rychlém běžném hovoru je to název spíše nešikovný. Střelnice v názvosloví zůstala pro hostinec Na střelnici, i když místní chodili ke Kacovským nebo k Pavlíkům. Roku 1962 se Metropol a Bio Grand slavně zbořily, aby tam mohlo stát nové jihočeské divadlo. Je to už 55 let a nestojí.

Dům vlevo na rohu Smetanovy s arkýřovou věží nechala postavit Marie Beladová v roce 1897. Později byla majitelem domu Adolfina Lišková a profesor Vostrý. Hned následující rok 1898 si v domě zařídil technickou kancelář Josef Pfeffermann, autor několika významných secesních domů. Později se stěhoval na Lobkovické náměstí, do Lannovky a do ulice U Tří lvů. V domě sídlilo c. k. vojenské staniční velitelství.

Diagonálně na protějším rohu Smetanky v domě Anny Mayerové bydlel od roku 1897 a zde také měl ordinaci praktický lékař Svatomír Tůma (narozen 1870, zemřel 1911). Podílel se na veřejné činnosti ve městě, byl předsedou odboru Národní jednoty pošumavské, aktivně působil v akademickém spolku Budivoj, zasloužil se o rozvoj knihovny českobudějovické, zakládal na venkově lidové knihovny, a jiné. Dne 2. července 1921 byla Střelnická, kde bydlel, přejmenována na třídu 28. října a současně Mariánská ulice, kde nebydlel, na ulici Dr. Svatomíra Tůmy. Jistě bylo ten den jednání obecního zastupitelstva zajímavé. 

Autoři

Štítky dům, České Budějovice, střelnice, Němci, Svatomír Tůma, Adolf Haas, Mariánské náměstí (Praha), Jaroslav Hašek, Josef Záruba-Pfeffermann, Anna Mayer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lukáš Dvořák

Je to opraveno, pane Melhubo. Byl to nechtěný překlep.

Čtvrtek, 26. ledna 2017, 18:46Odpovědět

Jiří Melhuba

moje matka,která byla narozená 1906 zásadně tuto ulici nazývala Střelnická nikoliv Střelničná.Tak nevím jestli máte pravdu.

Čtvrtek, 26. ledna 2017, 18:40Odpovědět

Němci měli v Budějcích svou vlastní ulici. Jmenovala se Elitegasse  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.