Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Kavárna Savoy

Kavárnu Savoy na rohu Divadelní proti divadlu otevřel Bedřich Klabačka dne  31. srpna 1939 v poledne přesně ve 12:00 hodin. Od toho času byl kavárníkem, předtím vrchním číšníkem v Besedě. Ve zcela novém moderním domě, který byl jako součást bloku postaven podle projektu Johanna Stepana (v některých dokladech se uvádí Jan Štěpán) v letech 1927 až 1930. Jak vznikl název Savoy, není přesně zjištěno.

Jedno z vysvětlení souvisí se Savojskými Alpami ve Francii. Z řady turistických prospektů a zpráv v místních listech před rokem 1930, tedy ještě před ekonomickou krizí, vyplývá, že bohatší vrstva Budějčáků jezdila na letní byt nebo na lyže do Chamonix pod Mont Blancem. Do Bad Ischlu (letos jedem do Išlu), Badgasteinu apod. v Rakousku také, ale francouzské Savoie a Chamonix s výhledem na Mont Blanc, byly nějak hodnotnější, spíše snobštější, je to 1100 km. 

Bedřich Klabačka byl úspěšný. Zavedl kavárnu taneční, vinárnu, Bridge Room, klubovny a v sezóně letní kavárnu v pařížském stylu. Naproti divadlo, herci jen přeběhli na kafe, skoro jako v Praze kavárna Slávie proti Národnímu divadlu. V roce 1946 měl Bedřich Klabačka potíže, dokonce byl internován ve sběrném táboře. Kavárníkem byl potom léta Karel Dejmek. 

Po roce 1948 byla Savoy na čas zavřená. Informací o tom je málo. Svobodné slovo v červenci 1949 uveřejnilo ve zprávách z krajů delší článek upozorňující, že v bývalé kavárně Savoy se právě zřizuje konstrukční kancelář Stavoprojektu. Přímo uvedlo „Jistě je pro nás důležitější stavební rozvoj nežli kavárenské plyše.“ V roce 1951 byla Savoy zase otevřena. Politické orgány, když už trochu povolily, aby si občan mohl zajít na kafe (bylo totiž zavřeno více kaváren a samy si kávu dopřávaly), si vydupaly změnu názvu Savoy na Bajkal.

V roce 1952 nařídil Městský výbor KSČ odstranit nad vchodem do Savoye neon v podobě tančící dvojice s odůvodněním, že reklama představuje buržoasní mládež ploužící se po parketu. Neon byl snesen (škoda, že ho někdo nemá, že by se zase rozsvítil) a instalován neon Bajkal. To byl jeden z direktivních názvů, který snad nikdo, kdo nemusel, nepoužíval. Podobně Lannovka, toho času Malinovského.  

V nadějném roku 1968 se začal i úředně používat zase název Savoy. Podnik Restaurace a jídelny žádal Útvar hlavního architekta (ÚHA) radnice o povolení rekonstrukce Savoye. ÚHA ve stejném duchu termín Savoy používal. Ale okresní národní výbor (ONV), okresní hygienici a krajští hygienici ve stejném čase používaly stále Bajkal. Právně to bylo zajímavé - ÚHA povolil rekonstrukci Savoye, ale ONV a hygienici se vyjadřovali k Bajkalu. 

Oficiálně byla přestavba vinárny Savoy zahájena v roce 1969, čímž definitivně končil Bajkal. Následujícího roku 1970 byla Savoy znovu otevřena a opět byla slavná. Stylovým  prostorem, orchestry a  kapelami,  personálem a  polohou u  nábřeží Malše.  

Poltické orgány měly po roce 1970 práci samy se sebou (samy se silně kádrovaly, kdo co řekl po srpnu 1968). Ale když se vzpamatovaly, nelíbil se jim název swingového orchestru Metropol. To byl orchestr, který také hrál v Armád´áku a v DK ROH.

Museli před komisí přehrávat, co budou hrát a komise přitom navrhla změnit nevhodný název Metropol. Traduje se, že tehdejší kapelník to dobře ustál. Nekompromisně řekl komisi, že Metropol je zkratka spolku přátel moskevského metra.

Autoři

Štítky Drbna historička, Savoy, Bajkal, historie, České Budějovice, kavárna, Jan Štěpán, káva, orchestr, Chamonix-Mont-Blanc, Francie, Alpy, Rakousko, KSČ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Adolf Veit

Jestli to dobře chápu, tak Savoy fungoval i za komunistů, ale autor článku nedovyprávěl jak to bylo po roce 89.

Neděle, 29. října 2017, 02:03Odpovědět

DRBNA HISTORIČKA: Kavárna Savoy  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.