Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: V Kněžské sídlila První realitní a zprostředkovací kancelář. Vlastnil ji Václav Kahuda

Dnešní díl Drbny historičky věnoval Jan Schinko znovu Kněžské ulici. Tentokrát se ale rozepsal o domu s nápisem Václav Kahuda. Víte, k čemu dům sloužil? A kdo v něm bydlel? Dnes v něm najdeme restauraci Life is Dream.

Na snímku Kněžské ulice z roku 1926 stojí uprostřed tří domů na západní straně této části ulice patrový dům s polovalbovou střechou s výrazným nápisem Václav KAHUDA a menším písmem ZÁRUBA Josef. V současné době jsou na průčelí umístěny také velké nápisy: na dřevě KANOVNICKÁ 31, pod tím nápis Restaurace Pension a velký LIFE IS DREAM.  Hlavní římsa nese vánoční zelené girlandy a štít lemují vánoční závěsy. Zastavil se tady čas, kromě letošní vegetace na chodníku, která si dobře vede nezávisle na viru covid a opatřeními proti němu.

Na skle výkladů obchodu s módním textilem domu vedle vlevo je oznámení: „Prodejna bude přemístěna od 20. 11. 2020 na adresu Lannova třídě 39 (naproti Prioru).“ Na Lannovce sice také vir covid působil, ale v okénku se dalo více prodat, než v tom čase v tiché části Kněžské. Vpravo byla kavárna Magnolia s dětským koutkem uzavřena již dříve. Další kavárna Carrera je na rohu.

Dům č. 31 koupil v dražbě v roce 1899 Franz Amon po zemřelém Antonínu Bláhovi za 9 000 zl. Po něm se stala majitelkou domu Barbora Amonová. V domě U Amonů byli v té době v nájmu ovocnář a zelinář František Tomek, klempíř Josef Záruba a kupectví vedla Františka Zárubová. (Lokalita U Amonů byla více známá jako vinárna na rohu Kněžské a Karla IV, nebo i v Jeronýmově ulici.)

V srpnu 1907 se v domě, tehdy u Barbory Amonové, usídlila „První realitní a zprostředkovací kancelář Václava Kahudy.“ Veškeré informace udílejí se úplně zdarma. Pravděpodobně první realitní kancelář tolik nevynášela, poněvadž v listopadu 1913 Václav Kahuda živnost rozšířil: „P. T., dovoluji si velectěnému obecenstvu oznámiti, že jsem zařídil rozsáhlý obchod zvěřinou a drůbeží. Václav Kahuda, První Jihočeská realitní kancelář a obchod zvěří a drůbeží.“

Je možné, že Václava Kahudu inspiroval k obchodu zvěřinou bývalý důstojník Jan Kakeš, který v domě prokazatelně bydlel v roce 1911. Ale jen bydlel, kšeft se zvěřinou si zařídil v domě U Černého vola. Otevření obchodu oznámily Jihočeské listy: „Nový obchod zvěřinou a drůbeží otevřel pan Jan Kakeš, bývalý dlouholetý vedoucí firmy V. Prökschla, v hostinci pana Martina Capla U Černého vola v Kněžské ulici, kde veškerou zvěř, drůbež a ryby kupuje a prodává za nejlevnější ceny.“

Po roce 1918 se stal majitelem domu Karel Hübschmann (měl obchod v Široké). Zde v lednu 1925 obdržel hokynářskou živnost Julius Hübschmann. V nájmu zatím zůstal Václav Kahuda i Zárubovi, jen klempířství po Josefu Zárubovi převzal František Záruba. Není přesně zjištěno, kdy v domě končila realitka a obchod zvěřinou Václava Kahudy. Po roce 1930 se již neuvádí. Odstěhovali se Hübschmannů. Zůstali Zárubů, nově Berků, Brůhů, Babůrků, samostatně paní Padrtová, Šebestová aj (celkem v domě 11 dospělých osob. Nevelký dům, ale na seriál Byl jednou jeden dům. Navíc původně do roku 1762 vlastnili dům otcové u sv. Mikuláše.

Václav Kahuda měl na vychování synovce Stanislava Kahudu (1909 – 1979), který se potom stal asistentem knížete Adolfa Schwarzenberga. Rodina Stanislava Kahudy bydlela do roku 1948 na Hluboké ve Šteklu.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Marie Urbanová

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, dům, Václav Kahuda, obchod, nápis, František Záruba, Josef Záruba, Adolf ze Schwarzenbergu, Franz Amon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: V Kněžské sídlila První realitní a zprostředkovací kancelář. Vlastnil ji Václav Kahuda  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.