Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Historie domu číslo 20 v Kněžské ulici

Dnešní díl Drbny historičky bude o domu číslo 20 v Kněžské ulici. Sídlil v něm František Beránek, který ve městě provozoval výrobnu lihovin, později také výčep a hostinec. Kvůli jeho přírodním vínům se dostal do sporu s Jaroslavem Filištejnem, který se mu v Jihočeských listech později omluvil za pomluvu. V domě číslo 20 byl také obuvník, krejčí, cukrář nebo hodinář. Více už v dalším textu Jana Schinka.

Na snímku části východní strany Kněžské ulice stojí uprostřed dům č. 20 (dříve domovní číslo 26, popisné 299) s nápisem F. BERÁNEK. Vpravo je kus průčelí zájezdního hostince U Černého vola, vlevo dům obuvníka Jiljího Leskovce. Beránkův dům má klasicistní vzhled s trojúhelníkovým štítem ozdobeným na vrcholu piniovou šiškou. Původně byl dům nižší. Možná jako dům Leskovců vedle vlevo.

Cecílie a František Beránkovi koupili tento právovárečný dům čp. 299 v roce 1897 od J. Kollmanna za 18 000 zl. Přestěhovali se sem z Lineckého předměstí, kde založil František Beránek, zapsán jako kupec, výrobu lihovin již v roce 1882. Kolem roku 1904 převzal výrobu a výčep lihovin Václav Beránek. V tom čase c. k. sídlil v domě ještě obuvník Václav Rajtmajer a krejčí František Tvaroh.

Firma nadále měla název František Beránek. V roce 1923 - Továrna lihovin, destilace jemných likérů a trestí. Velkoobchod s vínem, tovární sklad lihu a octa. Import jamajského rumu, francouzského koňaku a čaje. Po válce v nové republice se hodně slavilo (Jihočeské listy poznamenaly, že by se mělo také pracovat), čímž též hodně pilo, takže Beránků si přihlásili také živnost hostinskou. Provozovali výčep lihovin zřejmě současně s hostincem. Později jen výčep lihovin. Vyráběli i osvědčený malinový a citrusový syrob. Víno měli přírodní, k tomu se váže žaloba z Třeboně.

Jihočeské listy informovaly o veřejné omluvě (odvolání pomluvy) dne 4. ledna 1936: „Rozšiřoval jsem o firmě František Beránek, velkoobchod vínem a lihovinami v Českých Budějovicích, Kněžská 299, tvrzení, že její víno není přírodní, že není solidně vyráběno a že nemá hodnotu ceny, za níž je firmou F. Beránek do obchodu uváděno. Tomu však tak není, a proto své tvrzení odvolávám. V Třeboni dne 30. prosince 1935, Jaroslav Filištejn.“  Firma F . Beránek měla slogan „Likéry – vína – octy – čaje v nejlepších jakostech doporučuje továrna lihovin, vína a octa.“

 V domě měl před druhou válkou cukrářskou živnost Eduard Kříž, po válce Antonín Šturm hodinářství. V roce 1948 ještě továrna F. Beránek vyráběla. Není doloženo, že by současně provozovala výčep lihovin. V roce 1950 už byla začleněna do národního podniku Spojené lihovary a octárny, ulice Jiráskova 356 (později Škroupova) v Suchém Vrbném. Zde výroba likérů a vinné sklepy, Kněžská 299.

Ze Spojených lihovarů a octáren vznikla časem Jihočeská Fruta, n. p. Továrna lihovin F. Beránek měla výrobu na své dlouhé gotické parcele a v Hradební pak navazující budovy. Zadní provozní komplex stál ještě na začátku 80. let 20. století. Kolem roku 1986 byly zadní trakty Beránků a současně sousedních domů zbourány s tím, že uvnitř trojúhelníku ulic Kněžská, Hradební a Kanovnická vznikne obchodní centrum a moderní hotel U Černého vola. Je tam na centrum města dost pusto.

Ze svého domu a továrny se rodina Beránků přibližně v roce 1918 odstěhovala. František Beránek totiž koupil v roce 1918 dům na Senovážném náměstí od Františka Patzáka za 135 000 K. V Kněžské čp. 299 potom bydlelo celkem šest rodin. Mezi nimi asi poslední městský lampář Matěj Vališ ještě ve 30. letech 20. století.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Marie Urbanová

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, dům, František Beránek, alkoholický nápoj, víno, Leskovec, Václav Beránek, Třeboň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Historie domu číslo 20 v Kněžské ulici  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.