Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Hostinec U Zlatého anděla zasáhla v březnu 1945 bomba

Další díl Drbny historičky věnoval Jan Schinko dnes už zaniklému hostinci U Zlatého anděla. V březnu 1945 dostal přímý zásah při náletu. Zasáhnout ho měla krátká bomba, která podle odborníků na nálety a bomby nedoletí na cíl.

V místech dnešní budovy bývalého podnikového ředitelství Pozemních staveb stály do náletu na konci války v březnu 1945 dva domy. Na rohu Žižkovy a Čechovy vysoký novorenesanční Neuhauserův dům z roku 1897 a vedle v Žižkově třídě zahrada a v půdorysu šikmo na osu ulice Protivínská pivnice U Anděla (původně U Zlatého anděla). Oba domy byly zasaženy bombami. Naproti v zalomení Žižkovy a Čechovy stála kovárna. To souvisí se vzpomínkou někdejšího rektora Jihočeské univerzity Jiřího Divíška. Divíšků bydleli poblíž na začátku Jeronýmovy ulice.

„Na rohu Čechovy byla nízká kovárna. Protože byla nepodsklepena, musela rodina kováře při náletu chodit do uznaného krytu ve sklepení Protivínské pivnice. Bohužel při náletu v březnu 1945 dostala pivnice přímý zásah a rodina kováře tam zahynula. Jejich domek zůstal nedotčen. Ironie osudu.“

Do roku 1958 zde zela poměrně rozměrná proluka, kde podle pamětníků se občas usadily lunaparky. Již před rokem 1900 byl majitelem areálu U Zlatého anděla podnikavý František Melichar, který si k hostinci zařídil závod na stáčení piva do lahví. V roce 1907 také zastupitelství a sklad pro jižní Čechy Svatoivanské alkalické stolní vody, Hostinec U Anděla zde byl už před rokem 1882. František Melichar prodával a rozvážel hlavně pivo protivínské, ležák, granát, ale také pivo Pschorrovo z Mnichova tmavé a pivo plzeňské značky Prazdroj. V domě byl také přihlášen prodej tabáku. V části domu vzadu měla židovská obec modlitebnu.

O Vánocích ve dnech 24. až 26. prosince 1893 se U Anděla konal řádný II. zemský sjezd České sociální demokracie. Sjezd vyhlásil oficiální název – Českoslovanská sociálně demokratická strana dělnická. (Časem měla v názvu úpravy, dnes po dlouhém vývoji by se mohlo stručně uvést, že jde o ČSSD.) Na sjezd U Anděla se dostavilo nevídané množství lidí. Zaplnili hostinec, zahradu a ulici. Je třeba připomenout, že v té době byla úřední řeč němčina a Němci ovládali většinu důležitých postů na radnici.

Ve městě bývalo půl Čechů a půl Němců, ale začínali převažovat Češi. Předák Čechů August Zátka usiloval o poměrném zastoupení Češi-Němci ve správě města. K Andělu přišli lidi očekávající od sjezdu a programu nové dělnické strany lepší časy. U Anděla se dělníci shromažďovali několikrát. V dubnu 1899 zde velká stávka stavebních dělníků s rodinami, údajně více než 5000 dělníků.

Po první světové válce zůstal v provozu hostinec s názvem Protivínská pivnice, kterou vedli Dvořáků. V roce 1923 si v restauraci Protivínská pivnice u Václava Dvořáka zařídilo Jihočeské vinařské družstvo maloprodejnu vína. Prodávalo zde víno do 40 litrů. Velkoprodej mělo v Suchém Vrbném. Podle Jiřího Divíška od roku 1938 vedli pivnici manželé Valkonovi, kteří co by Češi, museli opustit svou restauraci Na Růžku v Českém Krumlově. Po roce 1945 se vrátili do Českého Krumlova.

Odborníci na nálety a bomby rozlišují bomby krátké a dlouhé. Krátká bomba nedoletí na cíl (tím bylo nádraží) a dlouhá bomba cíl přeletí. V případě Protivínské pivnice to byla krátká bomba.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Jan Schinko

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, bomba, hospoda, pivnice, Zlatý Anděl (budova), dům, ČSSD, Václav Dvořák, František Melichar, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Hostinec U Zlatého anděla zasáhla v březnu 1945 bomba  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.