Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Hotel U Tří kohoutů vyhořel. Dnes je součástí Zvonu

Poslední lednový díl Drbny historičky se Jan Schinko rozepsal o Hotelu U Tří kohoutů. Víte, podle čeho dostal svoje jméno? A proč se musel začít v roce 1902 stavět nový?

Na snímku pořízeném krátce po 4. červnu 1902 je zachycen v tu chvíli již bývalý prvotřídní hotel U Tří kohoutů. Průčelí vypadá celkem dobře, ale vnitřní prostory se propadly. Na atice stále stojí ozdobné vázy a mezi nimi čtyři dětské postavy, které představují čtyři roční období. Majitel hotelu řezník a uzenář František Králík rozhodl strhnout průčelí a postavit zcela nový hotel. Zadní trakt hotelu v Kněžské ulici byl nepoškozen, takže se tam zařídila restaurace, kterou vedl August Falbr.

Vpravo je nápis K. Riedl, módní zboží. V hotelu měl obchodník Karel Riedl firmu již od roku 1874, ale začínal s prodejem nýřanského kamenného uhlí. V neděli 2. prosince 1894 o 2. hodině odpolední byl v hotelu na valné hromadě ustanoven Český klub velocipedistů. Ve dvorním traktu sídlila městská knihovna a čítárna, která se po požáru přestěhovala do Malého pivovaru. Vlevo dle nápisu sídlila Beseda řemeslnicko živnostenská. Jiné nápisy i na vedlejším domě jsou česky a německy.

Oheň vypukl krátce před polednem 4. června 1902 na půdě sousedního domu advokáta Israela Khona. Začala hořet šindelová střecha a oheň „přeskočil“ na hotel. Tři minuty před polednem začal na poplach zvonit zvon Bumerin na Černé věži. Hasiči měli sídlo na rohu Radniční a Biskupské, byli na místě hned, ale za chvíli vyčerpaly vodu z kašny a hydrantů, klesl tlak, i když vodárna dělala, co mohla, a podle zpráv z místních listů se ztratilo asi 12 minut. Na místě byla i výkonná parní stříkačka, ale u ní se musí roztopit kotel, což trvá až 15 minut, pak je dobrá.

Nový hotel se začal stavět 16. července 1902 podle projektu Josefa Pfeffermanna, který také stavbu řídil. Starý hotel měl tři oblouky loubí, z nichž levý byl značně širší, což naznačuje, že v době gotiky tu stály dva domy na úzkých gotických parcelách. Nový hotel je vyšší, postavený v novorenesančním pojetí v čase, kdy již do města pronikala secese. Na průčelí jsou reliéfy vítání vznešeného hosta.

Pod hlavní římsou uprostřed jsou umístěny plastiky tří kohoutů. Prostřední kohout podle otevřeného zobáku zřejmě kokrhá. To byla Pfeffermannova pieta k původnímu názvu U Tří kohoutů, který trval už od 16. století. V nové době byl dům U Tří kohoutů připojen k hotelu Zvon, ale z náměstí je vidět, že každý dům je jiný.

Nový hotel U tří kohoutů byl dostavěn v květnu 1903. František Králík informoval: „Velectěnému obecenstvu města Českých Budějovic a okolí uctivě oznamuji, že ve středu dne 20. května 1903 otevřu nově vystavěný hotel, restauraci a kavárnu U Tří kohoutů. Pivo z Českého akciového pivovaru. Pro potahy pánů rolníků a přespolních hostů jsou připraveny pohodlné a čisté stáje. Omnibus ke každému vlaku.“

Řezník a uzenář František Králík koupil hotel v roce 1888. Sám zemřel v roce 1910. Rodina Králíků potom měla hotel až do roku 1926, kdy ho od Králíků koupila záložna, že by hotel upravila na záložnu, pár let zde také kanceláře měla.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Státní okresní archiv Č. Budějovice

Štítky drbna historička, jan schinko, u tří kohoutů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Hotel U Tří kohoutů vyhořel. Dnes je součástí Zvonu  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.