Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Wortnerů měli v domě výčep lihovin. Dnes je v něm galerie

V dnešním dílu Drbny historičky se Jan Schinko podíval na Wortnerům dům a jeho historii. Věděli jste, že jeho jádro se skládá ze dvou domů? A jak v jeho historii figuruje Jan Žižka?

Na fotografii z roku 1987 stojí vlevo v ulici U Černé věže nevzhledný patrový dům. Je možné, že i našinec se chvíli neorientuje. Je to totiž Wortnerův dům, ve kterém jsou dnes výstavní prostory Alšovy jihočeské galerie. Dům, jenž se v jádru skládá ze dvou gotických domů, stojí na dvou dlouhých gotických parcelách sahajících šikmo až do Hradební. V renesanci bylo průčelí sjednoceno atikou vyzdobenou cimbuřím a věžičkami pro střelce. Zevnitř jsou otevřené, eventuelní střelec by se do nich nevešel. Cimbuří mělo po roce 1555 ve městě více domů včetně renesanční radnice, ale nezachovalo se (jen někde zbytky). Nejen cimbuřím a patrem vysazeným na krakorcích, ale hlavně interiérem je to památkově významný objekt.

Po roce 1918 napřed vlastenci a po roce 1948 za socialismu politici, začali tento dům označovat jako Žižkův dům, ale badatelé zprvu opatrně, později jasně, že to Žižkův dům být nemůže. Zeman Jan Žižka z Trocnova vlastnil jen tvrz Trocnov a pozemky okolo, což však záhy prodal. Za druhé není jisté, jestli vůbec Jan Žižka v tomto domě byl. Karel Pletzer uvedl, že se zachovala směnka, podle které si přítel Jana Žižky Jan z Kropné a ještě jeden kumpán půjčili v Židovské ulici od židovek Stane a Johue peníze. Jan Žižka byl v této transakci jako ručitel.

Přitom je nejasné, kde obě židovky bydlely. Pravděpodobné, že ve „Wortnerově“ domě to je, ale tehdy to byly dva domy. Poněvadž se v archivu dochovala směnka, Jan Žižka půjčku nesplatil (jinak by se směnka zlikvidovala). V 80. letech 20. století termín Žižkův dům ustoupil. Začal se používat název Wortnerův dům. Název ve městě ovšem nezmizel ani předtím, jen politické a přidaly se územní orgány ho zatlačily.

Rodina Wortnerů v několika generacích měla v domě od roku 1860 výčep lihovin. Na tom je zvláštní, že ve městě dvou kvalitních pivovarů se prosadilo v období 1. republiky 36 živností „Likérů a lihovin výčep a prodej“. Kromě Wortnerů např. firmy Beránek, Biegler, Kroutl, Brandtner, Heidinger, Tomšů, Ornstein, Dukacz & Reiter, Fürth atd. V roce 1923 je zapsána jako majitelka Marie Wortnerová.

Wortnerů měli provoz v části vpravo. Vlevo pronajímali prostor obchodníkům s prodejem a výrobou. Po roce 1920 zde kartáčník Antonínn Scheicher (jeho bratr Rudolf Scheicher měl kartáčnickou dílnu v Kněžské). Areál domu končil vzadu patrovým renesančním domem v ulici Hradební. Radnice ho nechala v roce 1987 rychle zbořit s odůvodněním, že je neopravitelný. Zlikvidoval se tak rychle, že znalci a okresní konzervátor památek nestačili reagovat. Zesnulý Karel Kakuška řekl, že opravitelný byl. Naposled sídlila v domě Švadlenka a Oční optika. O dům mělo zájem několik podniků, ale postupně si to rozmyslely. Vážný zájem opravit zpustlý Wortnerák měla Alšova jihočeská galerie. Dne 13. ledna 1993 dům otevřela.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Jan Schinko

Štítky drbna historička, historie, wortnerům dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Wortnerů měli v domě výčep lihovin. Dnes je v něm galerie  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.