Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: První televizor se těšil velké pozornosti už v roce 1932

Běžně se uvádí, že první televizní zařízení v Československu představil Jaroslav Šafránek, docent oboru experimentální fyziky UK v Praze, dne 10. května 1935 v Praze na Vinohradech v domě Zemědělské osvěty. Správně se jeho přístroj popisuje jako zařízení pro vidění na dálku, televizor to nebyl. Ministerstvo pošt a telegrafů odmítlo Jaroslavu Šafránkovi vysílat do veřejného prostoru. Přišla německé okupace, válka a vývoj naší televize se opozdil, přičemž se po válce pustil do jiného oboru.

Ale podle věrohodného odborného časopisu Technický jih ze dne 31. ledna 1933 byl první kapitán B. Plánský v Českých Budějovicích. Text s názvem Televise v Českých Budějovicích: „Ve středu 11. prosince 1932 přednesl p. kpt. B. Plánský v klubovní místnosti Radioklubu zajímavou přednášku o vidění na dálku pomocí rádio telefonie. Po přednášce předvedl pak televisor vlastní amatérské výroby, kterým bylo po 24. hodině velmi zdařile přijímáno z londýnské stanice vysílaní kabaretního představení. Výkony miniaturních umělců v okénku televisoru těšily se nelíčené pochvale a veliké pozornosti všech přítomných.“ Dále ohlasy nadšených diváků.

Kapitán Plánský měl pro televisní odbor Radioklubu další tři přednášky v prosinci 1932 a v lednu 1933 o vzniku a vývoje vidění na dálku. Současně předvedl na svém „televisoru“ přijímání obrazového vysílání stanice londýnské. Jak velké bylo ono okénko či obrazovka se asi nezjistí a není to ani rozhodující. Tehdy neuvěřitelné, senzační, že bylo vidět co se děje v Londýně.

Českobudějovický Radioklub byl založen v klubovně v domě kavárny a restaurace U Volbrechtů v Kněžské ulici dne 28. září 1924. Byl to třetí radioklub v republice po Praze a Brně. Členové klubu byli aktivní už dříve. Hned v den oficiálního založení předvedli příjem vysílání z New Yorku. Velké akce pro veřejnost měl klub v Besedě a v přednáškovém sále na Ústavu zvelebování živnosti v Husově třídě.

V Praze bylo zkušebně zavedeno televizní vysílání v pátek dne 1. května 1953, krátce po 20. hodině. Nejprve tři dny v týdnu, posléze každý den v týdnu v určitých časech. Jinak byl vidět na mini obrazovce jen monoskop nebo pohybující vodorovné čáry, anebo kmitající se zrnění. Hned toho roku 1953 bylo prodáno v ČSR 355 televizorů TESLA. Byla to vlastně víceúčelová skříňka s rádiem, televizí a někdy s gramofonem. Ve městě i na jihu se zlepšil signál po uvedení do provozu vysílače na Kleti dne 29. dubna 1959. V předstihu se ladilo 23. dubna 1959 podle monoskopu.

Připomíná se, že v Českých Budějovicích kpt. Plánský zachytil na svém televisním přístroji k vidění na dálku už v roce 1932 kabaret, hudební produkce, umělce a pod, v Londýně. Beze zvuku, to ještě neměl vyladěné.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Jana Schinka

Štítky televizor, Budějovice, Drbna historička.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: První televizor se těšil velké pozornosti už v roce 1932  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.